У редовној годишњој процени ситуације у свету у вези са међународним тероризмом амерички Стејт департмент навео је да је Србија «у 2016. остварила значајан напредак у усвајању «Националне стратегије за превенцију и супротстављање тероризму за период 2016-2021», а у извештају се упозорава и да «на Косову расте претња од насилног исламистичког екстремизма».

У извештају Стејт департмента се наводи да је «Влада Србије наставила са напорима на супротстављању међународном тероризму у 2016. години, а политички лидери анагажовали су се заједно са САД и међународном заједницом на развоју снажнијих антитерористичких мера и стратегија».

«Полиција и безбедносне агенције Србије, посебно Директорат полиције Министарства унутрашњих послова (МУП) и Безбедносно-информативна агенција (БИА), наставиле су билатералну антитерористичку сарадњу са САД, са фокусом на проналажење и проверу актуелних прилива избеглица и миграната. Напредак је начињен, пошто је регистровано око 110.000 од отприлике 135.000 миграната који су прошли кроз земљу», стоји у извештају.

У њему се додаје да је «ипак било значајних рупа у провери и обради, што је наглашено у медијским извештајима да је барем један починилац терористичких напада у Паризу у новембру 2015. прошао кроз Србију представљајући се као сиријски избеглица».

Наводи се да су «у 2016. српски званичници наставили са јавном осудом активности Исламске државе», као и да је «Србија партнер у Глобалној коалицији за пораз Исламске државе» и да је «донирала отприлике десет тона муниције за борбу против Исламске државе у 2016. години».

«Забринутост везана за транснационални тероризам унутар Србије слична је оној са којом се суочавају друге земље Западног Балкана које се налазе дуж историјске транзитне руте између Блиског истока и Западне Европе — такозване ‘Балканске руте’ путем које се кријумчари оружје, наркотици и људи», пише у извештају.

У њему се оцењује да српска влада «наставља сарадњу са суседним земљама зарад побољшања пограничне безбедности и размене информација».

Наводи се да се «претњи од насилног исламистичког екстремизма која расте на Косову једним делом помаже из фондова страних организација које пропагирају екстремистичке идеологије и захваљујући насилним екстремистичким групама које активно користе друштвене мреже за ширење пропаганде и регрутовање присталица».

«Отприлике 315 терористичких бораца са Косова путовало је у Сирију и Ирак да би се борили на страни Исламске државе и Ал Нусра фронта (подружнице Ал Каиде у Сирији), од којих је отрпилике 58 страдало», стоји у извештају Стејт департмента.

 

 

РТС

Тагови: ; ;