Рат против «исламске државе» је за многе Ирачане постао лична борба и својеврсна освета. Доказ су бројна убиства заробљених терориста без доказа и суђења.

Четири официра из различитих јединица ирачке војске и безбедносних снага су, за Associated press признала да њихови војници убијају ухваћене и ненаоружане људе за које постоји сумња да су припадници «исламске државе», додајући да и они сами сматрају да борба против «исламске државе» треба да буде изузета од правила ратовања због окрутности владавине екстремиста у Ираку.

На видео-снимцима, који су се појавили прошле недеље, се види да војници бацају терористе са високог зида пореде реке Тигар, а затим пуцају у њихова тела. На тај начин им враћају «дуг» за стотине полицајаца и војника убијених у Мосулу.

Истраживач ХРВ у Ираку Белкис Вил каже да, упркос обећањима да војске неће толерисати такву праксу, до сада ни један војник ни командант није одговарао ни за једно убиство.

Портпарол Министарства одбране каже да власти нису забележиле ни један случај убиства из освете, да је ситуација под контролом, а да војници имају наређење да предају заробљене терористе како би били саслушани и послати на суђење.

Ката

 

 

 

 

Тагови: ; ;