Бивши затвореници из америчког затвора Гвантанамо, који су француски држављани тужили су поново суду у Паризу бившег председника САД Џорџа Буша и бившег америчког министра одбране Доналда Рамсфелда, преноси Франс Прес позивајући се на изјаве адвоката бивших затвореника Вилијема Бурбона.

Истрага је први пут покренута 2005 године на захтев бивших затвореника Низара Саса и Мурада Беншелалија. У априлу ове године суд је одлучио да одбаци тужбу као неосновану. Никакви докази против америчких званичника нису изнесени а процедура о затварању истраге још је у току.

Сада су Саси и Беншелали којима се придружио још један Француз, бивши затвореник чије се име не помиње поднели допуњену тужбу са захтевом да се принудно доведе пред суд и бивши управник Гвантанама Џефри Милер.

Према информацијама АФП-а у новој оптужници као и старој Буш и Рамсфелд се оптужују за неосновано лишавање слободе и мучење у затвору у Гвантанаму. Буш је издао директиву по којој ЦИА може да убија, мучи, притвара и испитује осумњичене за наводну повезаност са «Ал Каидом». Он је дозволио да се током испитивања спроводи тортура. Рамсфелд је такође издао дозволу да се затвореници прикиком испитивања могу мучити и застрашивати.

Тагови: ; ; ; ;