Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел најавио је данас да ће Берлин предузети низ корака као одговор Турској на притварање немачког активисте за људска права

Немачки министар спољних послова Зигмар Габријел најавио је данас да ће Берлин предузети низ корака као одговор Турској на притварање немачког активисте за људска права, а Министарство спољних послова позвало је Немце који путују у ту земљу на повећан опрез.

«Потребно је да наша политика према Турској иде у новом правцу… не можемо да наставимо као досад. Морамо да будемо јаснији него досад да би одговорни у Анкари разумели да таква политика није без последица», рекао је Габријел новинарима.

Како је додао, ови нови кораци договрени су са канцеларком Ангелом Меркел.

Он је рекао да ће Немачка разговарати са партнерима ЕУ о европским аспирацијама Турске и нагласио да Берлин више не може да буде гарант немачких корпоративних инвестиција у Турској, преноси Ројтерс.

«Потребно је да наша политика према Турској иде у новом правцу… не можемо да наставимо као досад. Морамо да будемо јаснији него досад како би одговорни у Анкари разумели да таква политика није без последица», рекао је Габријел.

Немачко министарство спољних послова упозорило је данас своје држављане да буду опрезнији када путују у Турску.

«Људи који путују у Турску из приватних или пословних разлога моле се да буду на већем опрезу и треба да се јаве немачким конзулатима и амбасади чак и за краће посете», навело је саопштење у препоруци својим грађанима.

Турске власти ухапсиле су ове недеље неколико активиста за људска права, међу којима и немачког држављанина Петера Стојднера.

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;