Кфор ће на Косову и Метохији остати «док год је то потребно», поручио је врховни командант савезничких снага НАТО у Европи, амерички генерал Куртис Скапароти.

Куртис Скапароти, командант НАТО за Европу, који је у среду боравио у Београду и разговарао са државним и војним врхом Србије, у ексклузивном интервјуу Танјугу наводи и да је НАТО «забринут због предлога да се Косовске безбедносне снаге трансформишу у Војску Косова без уставних промена».

Према његовим речима, главна сврха његове јучерашње посете Београду била је да разговара о сарадњи НАТО и Србије, а кад је реч о мисији Алијансе на Косову и Метохији, Скапароти истиче да «било каква промена у положају снага КФОРА зависи од услова на терену».

«Кфор ће наставити своју мисију гаранта слободе кретања и безбедног окружења на КиМ док год то буде потребно,» рекао је Скапароти.

НАТО је, каже, забринут због предлога да се Косовске безбедносне снаге претворе у војску Косова без промене устава, али поздравља спремност да се све заједнице које тамо живе ангазују у дебати о буцућности Косовских безбедносних снага.

Косовске безбедносне снаге све више регрутују припраднике из свих заједница и НАТО ће наставити да подржва њихов развој као још професионалнијих и ефикаснијих снага у оквиру садашњег мандата, рекао је генерал.

«Међутим уколико се мандат Косовских безбедносних снага промени, на начин који је предложен, НАТО ће морати да преиспита свој ниво ангажовања, нарочито у смислу изградње капацитета тих снага,» истакао је генерал.

Командант НАТО за Европу указује и да се Србија и НАТО суочавају са заједничким безбедносним изазовима, а Србија даје значајан доприност регионалној и међународној безбедности, што је, каже, кључно и за стабилност западног Балкана.

«Србија игра значајну улогу у изградњи и очувњу стабилности на Западном Балкану и Европи. НАТО поздравља важне кораке које је Србија предузела како би изградила односе са својим суседима на Балкану,» рекао је Скапароти.

Када је реч о политици војне неутралности коју води Београд, врховни командант снага НАТО за Европу понавља да Алијанса у потпуности поштује неутралност Србије и жели да продуби међусобне односе.

Он каже да Србија и НАТО постојано граде сарадњу и дијалог и на војном и на политичком плану, од када је Србија ушла у Партнерство за Мир и Савет евроатлантског партнерства 2006. године.

Обука и вежбе са НАТО и појединим чланицама Аијансе помажу војном особљу Србије да ефикасно и безбедно учествују у мисијама УН и ЕУ, додаје генерал и као пример наводи Центар атомоско-биолошко-хемијске одбране Србије, који је 2013. године признат као Центар партнерства за обуку и образовање и отворен за савезнике и партнере.

Упитан да ли сматра да би Србија била безбеднија уколико би ушла у НАТО, амерички генерал је рекао да су врата НАТО «отворена свим демокатским земљама у Европи које деле вредности Алијансе и које су у стању да деле одговорности и обавезе које подразумева чланство».

На питање да ли је утицај Русије у региону била тема разговора и да ли је он међу онима који верују да је Српско-руски хуманитарни центар «шпијунски центар», Скапароти је одговорио индиректно:

«Србија има сва прва да изабере сопствени пут као и њени суседи. Партнерство и сарадња са Алијансом је вазна за Србију, цео регион као и за НАТО. НАТО има стратешки интерес да западни Балкан буде стабилан и просперитетан и зато блиско радимо са свим земљама у региону», рекао је амерички генерал.

На питање да ли НАТО планира свој хуманитарни или неки други центар на територији Србије, он каже да Србија и Алијанса раде заједно «на много начина,» наводећи као пример да је прошле године НАТО успоставио нови фонд како би помогао Србији да уништи готово 2.000 тона вишка муниције.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;