Након нешто мање од сат времена, у наставку суђења оптуженима за тероризам у Црној Гори на дан ванредних парламентарних избора прошле године, судија Сузана Мугоша је прогласила получасовну паузу како би се суд одредио према поднеску одбране која поново тражи одлагање поступка

Након нешто мање од сат времена, у наставку суђења оптуженима за тероризам у Црној Гори на дан ванредних парламентарних избора прошле године, судија Сузана Мугоша је прогласила получасовну паузу како би се суд одредио према поднеску одбране која поново тражи одлагање поступка.

У наставку суђења одбрана оптужених изнела је, наиме, да сматра да нема услова за одржавање данашњег претреса, затраживши да судско веће погледа поднесак у коме траже доказе да нису прислушкивани.

Одбрана је навела да није у прилици да на адекватан начин брани своје брањенике.

«Доводимо у опасност свиоје брањенике», казао је један од адвоката одбране.

Специјални тужилац Миливоје Катнић, чије изузеће је одбрана оптужених тражила, казао да ни према једном аквокату, од оснивања СДТ-а пре две године, није одређена мера тајног надзора.

«Оно што је објављено, објављено је да би се видело кршење кодекса адвоката», рекао је Катнић и навео да су притом поштовани Устав и законе.

Оптужени Милан Кнежевић тражи од суда да му саопштио ко је одредио прислушкивање њега и Андрије Мандића. «Ако се не прислушкују адвокати, онда се прислушкујемо ми», казао је Кнеежевић.

Оптужени Андрија Мандић каже да се на сају СДТ-а налазе његови прислушкивани разговари који су, како наводи, монтирани. И Мандић тражи да им суд достави информације ко и од када их прислушкује.

Иначе, јуче, првог дана суђења, претрес је одложен на захтев одбране за изузећем главног и специјалног тужиоца, али је Врховни државни тужилац Ивица Станковић тај захтев одбио, па је претрес данас настављен.

Захтјев за изузеће поднела су тројица бранилаца окривљених у предмету који се по оптужници Специјалног државног тужилаштва води пред Вишим Судом у Подгорици.

Виши суд је почетком јуна потврдио оптужницу против 14 окривљених који се терете да су учествовали у припреми више терористичких напада на дан парламентарних избора.

Оптужницом Специјалног државног тужилаштва обухваћена су двојица руских држављана, Едуард Шишмаков и Владимир Попов, српски држављани Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић, Србољуб Ђорђевић, те тројица црногорских држављана- лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и Михаило Чаденовић, службени возач ДФ-а.

Против Подгоричанина Ананија Нина Никића, води се одвојени поступак. Он је ухапшен у регији Ростов, али црногорске власти нијесу упознате да ли је и даље у екстрадиционом притвору и када ће бити изручен нашој држави.

Према наводима из оптужнице, на челу криминалне организације била су двојица руских обавјештајаца Едуард Шишмаков и Владимир Попов, којима се суди у одсуству.

Шишмаков и Попов се терете да су оформили групе на територији Црне Горе, Србије и Русије с циљем «вршења неодређеног броја кривичних ђела тероризам» и кривичних ђела «убиство највиших представника Црне Горе».

Међу оптуженима су и пензионисани генерал српске Жандармерије Братислав Дикић и српски држављани Немања Ристић и Предраг Богићевић, који су оптужени да су помагали Русима у припреми терористичког плана.

Дикић је од октобра прошле године у притвору, док је Ристића и Богићевића Србија одбила да изручи Црној Гори. Русија негира било какву умешаност у случај.

Адвокати Андрије Мандића и Милана Кнежевића раније су поручили да је оптужница политичка и да је исказ сведока сарадника у поступку Саше Синђелића лажан.

Суђење директно преноси РТЦГ.

Тагови: ; ; ;