«САД би требале изместити своје базе на 1.000 километара од граница Ирана ако планирају да задрже санкције против Техерана, иначе ризикују плаћање цене», рекао је генерал-мајор Мухамед Али Џафари, командант Корпуса исламске револуције.

«У случају да САД инсистирају на спровођењу санкција против иранског сектора одбране и Револуционарнe гардe, потребно је прво да демонтирају и изместе своје регионалне базе у кругу од 1000 километара око граница Ирана», казао је командант.

«Вашингтон треба да буде свестан да ће платити за било какве погрешне кораке», рекао је он.

Џафари је рекао да иранске ракетне могућности «брзо расту», стварајући ефикасно одвраћање од било каквих претњи. Он је додао да ракетни програм Исламске републике никако није за «преговарарање» нити се о њему може расправљати.

Његова саошптења долазе дан након што је америчко Министарство трезора наметнуло нови сет санкција против 16 ентитета и појединаца које је оптужило да пружају материјалну подршку иранској војсци и њеном ракетном програму.

Раније је начелник штаба иранских оружаних снага, генерал-мајор Мохамад Хусеин Бакери, такође упозорио америчке власти о «великим ризицима» са којима се суочавају изрицањем санкција против Револуционарне гарде.

«Кориштење аналогије између Револуционарне гарде и терористичких група и наметање истих санкција као против терориста представља велики ризик за САД и њихове базе, као и снаге стациониране у региону», рекао је он у понедељак.

Он је такође рекао да је ирански ракетни програм «одбрамбени и да никада неће бити предмет преговарања на било ком нивоу».

Главни генерал је такође позвао САД да буду «опрезније» и «размишљају дубље» о својим одлукама које се односе на анти-иранске санкције.

Истовремено, он је рекао да ће сваке нове санкције бити само «прилика» за напредак Ирана.

У међувремену, други високи командант Ирана, заменик начелника иранских оружаних снага, бригадни генерал Масуд Џазаири, оптужио је САД о двоструким аршинима и као потпуним обманама тврдњама да Техеран подржава терористе у Сирији.

«Понашање САД-а у Ираку и Сирији је савршен пример контрадикција и очигледне преваре јер САД подржавају терористе с једне стране и формирају антитерористичке коалиције с друге стране», рекао је он.

Он је такође рекао да је «било који споразум са варљивом владом САД-а неприхватљив.»

Иранско министарство спољних послова такође је учествовало у индиректној дебати са Вашингтоном, пошто је портпарол министарства, Бахрам Касеми, критиковао портпарола америчког Стејт дипартмента Хетер Нојерт за критике које је саопштила у уторак.

Касеми је нарочито одбацио означавање Ирана од стране Нојертеве као «једну од најопаснијих претњи САД-у, као и по регионалну стабилност», означавајући њене речи као «празне и неосноване».

«Исламска Република Иран је наравно, више забринута за сигурност и стабилност региона него земља попут САД-а, која покушава да се умеша и дестабилизује регион хиљадама километара даље и утиче на регионална питања у складу с њиховим стратешким интересима и циљевима», истакао је Касеми.

У уторак је Нојертова изјавила да Сједињене Државе сматрају да су «неке од акција у којим је иранска влада учествовала подривале наведени циљ, регионалног и међународног мира и безбедности».

«Иран остаје … једна од најопаснијих претњи Сједињеним Државама, не само нашим интересима овде, него и широм света, као и по регионалну стабилност», додала је она.

Сједињене Државе настављају са наметањем нових санкција Ирану упркос нуклеарном споразуму из 2015. године, а за који су и САД потврдиле да га Иран поштује.

У понедељак, само дан пре нове рунде санкција против Исламске Републике, администрација Трампа је потврдила да Техеран поштује услове нуклеарног споразума.

РТ/ВОСТОК

Тагови: ; ; ;