Одлука САД да угаси тајни програм војне помоћи ЦИА задаће велики ударац сиријској опозицији и тиме се ризикује да џихадистиа још јаче притисну побуњенике, оцењују сиријски побуњеници. Према наводима «Вашингтон поста», председник САД Доналд Трамп донео је одлуку да укине програм подршке пре скоро месец дана.

Побуњеници, који су примали помоћ на основу програма ЦИА, наглашавају да тек треба да буду обавештени о одлуци САД коју је прву објавио Вашингтон пост у среду, а Ројтерсу потврдила два америчка званичника.

Командант Слободне сиријске армије сматра да се америчком одлуком ризикује да се изазове колапс модерне опозиције што би, како каже, ишло на користи сиријском председнику Башару ел Асаду и џихадистима повезаним са Ал Каидом који већ дуго покушавају да униште умереније групе.

Вашингтон пост објавио је да ЦИА гаси свој програм подршке побуњеницима који се боре против сиријског председника Башара ел Асада.

Позивајући се на неименоване америчке званичнике, тај лист наводи да је четворогодишња тајна операција имала ограничен утицај, нарочито од када су руске снаге стале на страну Асада 2015. године.

Према наводима Вашингтон поста, председник САД Доналд Трамп донео је одлуку да укине програм подршке пре скоро месец дана, након састанка са директором ЦИА Мајком Помпеом и саветником за националну безбедност Х. Р. Мекмастером.

Бела кућа и званичници ЦИА одбили су да коментаришу те наводе.

Тагови: ; ;