Амбасада Русије о коментарима америчких дипломата који су недавно обишли Руско-српски хуманитарни центар у Нишу: У свом саопштењу изоставили су оно главно — да нису пронашли ништа сумњиво

Оно што је главно, у саопштењу Амбасаде САД у вези са посетом Руско-српском хуманитарном центру у Нишу, остало је — недоречено. А то је чињеница да њихови представници у Центру нису пронашли ништа сумњиво. Тамо нема ни наоружања, ни војника, ни «шпијунског гнезда», о чему се пуштало толико гласина.

Овако у Амбасади Русије у Београду одговарају на поруку америчког дипломатског представништва да руским службеницима у Нишу није потребно давати дипломатски статус.

Аташе за штампу Амбасаде Русије, Јуриј Пичугин, додаје и да «нико и никад није планирао дипломатски статус за руске сараднике Центра, за које се сматра да су административно-техничко особље, шта је у складу са уобичајеном међународном праксом».

— Што се тиче РСХЦ, који је међувладина структура, полазимо од тога да је Србија суверена држава и сама је способна да процени шта је за њу важно и потребно, као и да донесе овим поводом одлуку одговарајућу њеним интересима — каже Пичугин.

Представници Амбасаде САД недавно су, после вишемесечних спекулација о правој намени Центра у Нишу, на позив руског особља, обишли ту установу. Одговарајући на питање «Новости» у амбасади су после посете рекли да тамо нису нашли ништа због чега би Центру требало омогућити статус неповредивости особља и просторија. Казали су и да «упорни захтеви» у вези са тим «само изазивају сумњу у дугорочне намере везане за тај објекат».

НОВОСТИ

Тагови: ; ; ;