Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је БиХ фиктивна земља у коју су заљубљени само они који примају велики новац да за њу раде, а у којој је Српска заробљена и не може да досегне максимална достигнућа у економији.

“Српска не може да досегне максимална достигнућа у економији зато што постоји оквир који се зове БиХ, у којој је присутна огромна концентрација наметања воље Запада. Запад је направио илузију о БиХ и такве услове да се већ годинама спречава било какав развој”, рекао је Додик за Радио Републике Српске.

Он истиче да БиХ није направила базични консензус ни за време Дејтона и уз обилату асистенцију међународног фактора, уз чињеницу да јој је дат огроман новац, пре свега да би биле плаћене огромне операције странаца.

“БиХ није успела. Данас ћете чути за БиХ да је пропала земља, да не може у себи да арткулише или усмери или дође до заједничке општеприхваћене политике. Једни виде БиХ тамо где је нема, неки је не виде нигде, него виде Републику Српску или хрватску националну заједницу”, навео је Додик.

Он каже да се никада нико у БиХ није договорио о БиХ:

„Да ли можемо да градимо будућност заједно? Мислим да је ово мало будућности што смо имали од 1996. године показало да не може”, сматра Додик.

Он је подсетио да је Устав наметнула међународна конференција и да су основи земље постављени на тој конференцији где се нешто посебно није питао нико из БиХ.

“То је постављено тако да се успостави оквир и да се временом створе услови да разграничени ентитети Дејтонским мировним споразумом успоставе мир, живећи једни поред других. После су се јавиле идеје да је Дејтонски споразум проблем, да не треба да постоји, да из Сарајева траже неку структуру БиХ у којој би они били доминантни”, навео је Додик.

Према његовим речима, у причи о либералној демократији, оличеној у систему “један човек-један глас”, манифестовала се бошњачко-муслиманска већина у БиХ која би креирала сву структуру БиХ, а остали би били сведени на мањину.

“То је та доминантна бошњачка политичка структура и ту нема разлике у оном што су њихове десне или леве политичке партије”, указује Додик.

Он сматра да би можда било паметније да се одмах након рата радило тако да нико никог не негира и да се уважавају нови реалитети.

Додик је рекао да нико не пориче право бошњачком народу да воли БиХ, али да они морају да схвате да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа и да су они само једна трећина или једна половина у свему томе.

Он наглашава да БиХ данас има јасно разграничене ентитетске линије и јасно лоциране надлежности, и потребно је изградити механизам који би уважавао такве надлежности.

“Тога нема и зашто би неко био у БиХ ако није уважаван?”, пита Додик.

Он је нагласио да је Република Српска створена вољом народа и одбрањена у немогућим условима, захваљујући генерацијама људи — од војника, обичних грађана, гласача, до људи различитих опција који су били у власти.

“Све до данас сачувана је основна идеја, а то је да српски народ има своју државу у БиХ као гаранцију да му се неће десити оно што му се десило 1941. године”, нагласио је Додик.

Када је реч о изјави лидера СДА Бакира Изетбеговића да не треба сарађивати са Србима јер се са њима ништа добро није догодило, Додик је навео да је Бакир Изетбеговић “политичка олупина”, те да су његова и политика његовог оца највише коштале Бошњаке на овим просторима.

Додик је рекао да је у време комунистичке власти у БиХ дошло до експанзије муслимана, како су се тада звали, као одлучујућег политичког фактора.

“Хоће ли неко да каже да се у време Хамдије Поздерца и неких других виђенијих муслимана тог времена није градила прича да се конституишу муслимани као политички фактор? То је био пројект комунистичке БиХ”, навео је Додик.

Он је рекао да су Изетбеговићи тој политичкој опцији додали димензију радикализма у покушају стварања исламске државе коју Срби нису хтјели, а и Хрвати су то одбили “накнадном памећу”.

Додик је напоменуо да је европски пут БиХ предусловљен самим положајем овог простора, као и простора земаља бивше Југославије, те да је у средишту Балкана остало пар држава које треба да “гурају” свој пут ка ЕУ.

“Када ће то бити не знам, али у сваком случају остаје проблем нерешених односа у функционисању БиХ. Сам европски пут биће одбачен ако ће довести или доводи до унитаризације БиХ”, рекао је Додик.

“Људи из Сарајева који су задојени старом традицијом муслимана на овим просторима делују по систему `кадија те тужи, кадија те суди`. Још ако си према њиховој терминологији `Влах`, онда си најбољи за осуду”, истиче Додик.

Према његовим речима, није непозната чињеница ударања на прваке српског народа на овим просторима, још од сече кнезова почетком 19. века, па све до данас, подизањем монтираних оптужница за сваког ко се дрзне да штити националне интересе, без намере да било коме другом буде одузето било какво право.

“Порука је да се буде послушник и да се показује сервилност на начин да се ради супротно интересима властитог народа”, наводи Додик.

Он је подсјетио да је бивши поглавар Исламске заједнице у БиХ Мустафа Церић у Фочи, када је начелник те општине био Здравко Крсмановић, више пута говорио да треба рехабилитовати зелену трансверзалу.

“Хоће ли неко можда да нам каже да не помислимо случајно, јер је то кривична одговорност, ако неко у Српској каже да онај пут (Вардиште-Вишеград), како га они предлажу, није рехабилитација те зелене трансверзале? Да ли то значи да Српска треба да ћути док они спроводе такве своје планове?”, пита Додик.

Председник Српске поручује да ће пут бити грађен у Српској само тамо где то одреде власти Републике Српске, а не где неко други мисли да то ради.

“Ми нисмо против њих, али оно што они предлажу јесте против нас. Ако хоћете да направите пут, ипак морате да прихватите одлуке Владе Српске о путу који ће бити грађен на простору Републике Српске”, рекао је Додик.

СРНА

Тагови: ; ;