Вашингтон љут због објаве карте са распоредом америчких војних база у Сирији од стране турске државне агенције Anadolu. Анкара, наравно, одмахује рукама, кажу, ми немамо ништа с тим.

Американци не верују и кажу, да се Турска, као члан НАТО, не сме тако да се понаша. У Пентагону верују, да ће откривање база САД у сиријском Курдистану угрозити амричке војнике и довести до пропасти неколико важних операција против ИСИЛ-а.

На карти је означено 10 војних база САД у северној Сирији, укључујући и два аеродрома. У неким случајевима Турци су чак и навели колико анеричких војника се налази у гарнизонима.

А рат, као рат. Американци су сами себи одабрали савезнике у виду Курда и знали, како ће на то да одреагује Турска. Очекује се, да ће ИСИЛ да се распадне у наредним месецима, после чега ће се «сиријски играчи» наћи лицем у лице. Када ће Турци да нападну САД, ако неће сад?!

Да подсетимо, да су јуче амриканци обуставили подршку сиријској опозицији. У Турцима су остали без аргумената, да настави проамричку линију у Сирији, од које су одустали од пуча пре годину дана.

Скоро нестајање са карте Сирије две групе одједном (ИСИЛ и проамеричке опозиције) наводи главне учеснике да скину маске. Израел и САД већ неко време периодично нападају сиријске државне снаге. Више независну позицију заузима Иран, промовишући концепцију «шитског појаса».

Центром дешаваља постаје провинција Деир-ез-Зор, богата нафтом. Турци, како је познато, су по договору са сиријском владом зауставили своје наступање на југ до Ал-Баба у провинцији Алепо, уједно то им не смета да покушају да успоре Американце и Курде у Деир-ез-Зору. Турци не желе јачање Курда, зато је и било организовано «цурење».

Остаје нада, да ће сиријска армија искористити застој Американаца и Курда и уложити све силе да што пре деблокира Деир-ез-Зор. Сваки други сценарио довео би само до наставка крвопролића.

Тагови: ; ; ; ;