Градоначелник острва Лампедуза Салваторе Мартело осудио је захтев шефа аустријске дипломатије Себастијана Курца упућеном његовом италијанском колеги Ангелину Алфану да се илегални мигранти, који се спашавају из Медитерана, не пребацују на копно.

«Такву изјаву бих очекивао од неонацисте, а не од представника једне земље чланице ЕУ. Очигледно да Курц не зна колика је Лампедуза», рекао је градоначелник.

Mартело је, у изјави агенцији АНСА, подсетио да на Лампедузи живи 6.000 становника, који се осећају као Европљани.

«Из речи аустријског шефа дипломатије видим да не зна како мигранти долазе и како се опходимо према њима. Он не зна колико се острво и њено становништво ангажују око њиховог снабдевања», критиковао је Мартело.

И председавајући социјалдемократске фракције у парламенту ЕУ Ђани Питела критиковао је аустријског министра.

«Курц жели да Лампедузу претвори у камп за мигранате. То није Европа за коју се залажемо», поручио је Питела преко Твитера.

Курц је јуче у Бечу рекао да је Алфану поручио да Аустрија очекује да ће бити обустављен трајект за илегалне мигранте између италијанских острва као што је Лампедуза до копна.

Како је додао, ако се они са острва што пре пребаце на копно и потом наставе пут у правцу севера, то може водити не само преоптерећењу у централној Европи већ и ка томе да кријумчари зарађују све више, а тако и све више људи дави у мору.

«Спасавање из мора не сме да буде повезано са картом ка централној Европи, поручио је Курц.

Курц је додао да Алфано, по питању обустављања трајекта за избеглице, није истог мишљења као и он, али да је признао да пропуштање миграната не смањује, већ само повећава проблем.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ; ;