Борд директора Међународног монетарног фонда (ММФ) одобрио је Грчкој зајам у износу од 1,8 милијарди долара, али ће новац пустити само уколико земља добије ублажавање дуга од својих европских кредитора, јавља агенција АП.

ММФ је похвалио предузете кораке Грчке за смањење буџетског дефицита, укључујући ширење пореске базе и смањење трошкова за пензије.

Међутим, Фонд притиска грчке кредиторе из еврозоне да обезбеде довољно смањење терета дуга Атини како би се осигурало да та угрожена земља може да плаћа своје финансијске обавезе.

Ако се постигне споразум о ублажавању дуга, ММФ ће се придружити кредиторима еврозоне у актуелном спасилачком пакету финансијске помоћи за Грчку.

Директорка ММФ-а Кристин Лагард очекује да ће „план за успостављање одрживог дуга убрзо бити договорен између Грчке и њених европских партнера”.

Прописи еврозоне забрањују потпуно смањење јавног дуга Грчкој. Међутим, кредитори могу да снизе каматне стопе или да земљи дају више времена за отплату јавног дуга, који износи невероватних 180 посто бруто домаћег производа, с којим Грчка заузима друго место у свету иза Јапана.

Зајам ММФ-а вероватно компликује планове грчке владе за издавање обвезница, јер услови под којима се кредит одобрава забрањују Атини увећање дугова.

Грчка је изгубила приступ тржишту обвезница због високих каматних стопа 2010. године и на кратко се вратила на то тржиште са емисијом обвезнице 2014, да би већ наредне године тражила трећи узастопни пакет међународне финансијске помоћи.

Садашњи спасилачки програм, који финансирају земље еврозоне под надзором и уз помоћ ММФ-а, завршава се за годину дана, наводи АП.

ПОЛИТИКА

Тагови: ; ;