Сиријска војска и либански Хезболах покренули су офанзиву са циљем избацивања стотина екстремистичких бораца из пограничног подручја између две земље.

Офанзива је била очекивана пошто су претходних дана преговори са екстремистима о напуштању територије пропали. Са сиријске стране границе битку ће водити сиријска војска и борци Хезболаха, док ће са либанске стране операције највероватније водити либанска војска.

Либански премијер Саад Харири је у уторак рекао да војска те земље планира операцију обезбеђивања дела границе којим влада безакоње, док је лидер Хезболаха Хасан Насралах у говору прошле недеље наговестио да би могла бити изведена здружена операција те групе са либанском и сиријском војском против побуњеника у пограничним подручјима.

Сиријски војни медији су пренели да је операција почела рано јутрос у предграђима либанског града Арсала и сиријског села Флите. Према њиховим речима, заузета су нека подручја, а више екстремиста је убијено или рањено.

Негостољубиви планински регион је упориште сиријског огранка Ал Каиде званог Џабхат Фатах ел Шам фронт, као и Исламске државе и Левантских народних бригада. Данашње борбе су концентрисане у подручјима под контролом Ал Каиде.

Објављени снимци приказују артиљерију Хезболаха која гађа положаје екстремиста са којим се диже дим.

Либанска државна агенција саопштила је да је либанска војска гранатирала део границе да би спречила групе екстремиста да уђу у Арсал.

Ако би они успели да уђу у тај град, дом десетина хиљада сиријских избеглица, порасла би забринутост због цивилних жртава, наводи Асошијетед прес.

Територија под контролом екстремиста је окружена са свих страна и они немају где да се повуку.

Хезболах је навео да су та гранична подручја била коришћена као базе за нападе дубоко на територији Либана, укључујући и талас бомбашких напада у којима је од 2013. погинуло много људи.

Екстремисти су 2014. на кратко заузели Арсал и заробили више од 25 либанских војника и полицајаца. Људи које је држала Ал Каида су размењени, док се девет војника у заробљеништву Исламске државе и даље воде као нестали.

БЕТА

Тагови: ; ; ; ;