Терористичка организација Хаџат Тахрир ал Шам наставља да заузима села и градове у сиријској провинцији Идлиб док тзв. Слободна сиријска армија и терористи Ахрар ал Шама очајнички моле Турску да пошаље снаге у помоћ.

ХТШ је јуче заузела Хасаб, Барабо, Тал Хаваш,, Ал Хамират, Тармалу и Ал Тоби. ХТШ је још првог дана борби заузео неколико стратешких градова у Идлибу протерујући дојучерашње савезнике из својих база.

Трупе ХТШ су се повукле једино из града Саракиб јер су у њему почели масовни протести становника против ове терористичке организације.

ХТШ воде борбе за планинске ланце на северу провинције Идлиб покушавајући да са границе склоне Ахрар ал Шам и тако пробају да спрече улазак Турака у ову сиријску провинцију.

Према доступним информацијама у сукобима је до сада погинуло 48 бораца. ХТШ је признао 15 убијених бораца, а још 10 се предало Ахрар ал Шаму. ХТШ је ухапсила велики број припадника и присталица Ахрар ал Шама међу којима и читаву команду у Саракибу пре него што су напустили овај град.

Са друге стране, терористичка организација Харакат Ноур Ал Дин Ал Зенки, која је постала светски позната када су у Алепу одсекли главу петнаестогодишњем дечаку, саопштила је да више није део коалиције ХТШ и да не учествује у борбама. Ипак, један део бораца ове групе није послушао команду и остао је у саставу ХТШ. Ова организација је добијала помоћ САД.

ХТШ је затражила од бораца А Зенки да предају сво оружје или ће у супротном напасти њихово упориште које се налази северозападно од Алепа.

Ахрар ал Шам и Слободна сиријска армија сада очекују да Ердогоан пошаље трупе и помогне им да се обрачунају са ХТШ на исти начин као што су то учинили са Исламском државамо на северу Сирије. Синоћ су се појавили снимци наводног уласка бораца ССА из Турске у Идлиб. Претпоставља се да су они пребачени са севера провинције Идлиб.

Коалиција Хаџат Тахрир ал Шам је некадаши Ал Нустра фронт, огранак Ал Каиде у Сирији. САД су подржавале ову групу и заштитили је када су Руси тражили да се примирје у Сирији не односи на припаднике ове групе.

ПРАВДА

Тагови: ; ;