Потврда Москве да разматра испоруку ракетног система С-300 Србији и то само 48 сати од како је Александар Вучић напустио САД, није случајна, пишу «Новости».

Лист подсећа да се о набавци ракетног система С-300 већ од раније разговарало с Русима, односно да то није никаква новина, али је та вест поново актуелизована оног момента када је из САД стигла, додуше непотврђена, прича о томе да је Америка спремна да Србији испоручи Ф- 16.

Информацију о испоруци С-300 дао је, ни мање ни више него директор руске Федералне службе за војнотехничку сарадњу Дмитриј Шугајев и то непуних 48 сати од како се завршила прва службена посета председника Србије САД.

Све то упућује на то да се Русија и Америка боре за премоћ преко Србије, оцењују дипломате за «Вечерње новости».

Бивши амбасадор Милован Божиновић каже за тај лист да се не може веровати данас у такве случајности, јер је расподела моћи у свету таква да се велике силе више него раније надмећу за утицај над најмањим делом планете, па и за Балкан.

«Нема ‘успутних’ изјава, него су све оне добро одмерене. Русији је Балкан веома важан, јер је осим Србије цео простор ушао у НАТО», каже он и додаје да Америка, с друге стране, није објективан и једноставан партнер.

За некадашњег шефа дипломатије Владислава Јовановића изјава о испоруци С-300 дошла је вероватно због процене Москве да се на Србију вршипојачан притисак са Запада па се на тај начин СРбији дајеподршка из Русије.

«Исто тако је и Вашингтон пожурио да упути позив Вучићу за посету Амеици чим су с Москвом постигнути споразуми о испоруци војне технике», каже Јовановић и додаје да нема сумње да је изјава Шугајева доказ да су Балкан и Србија усред утакмице за јачање геополитичког утицаја, а у којој, осим Русије и САД, учествују и Немачка, Турска и Кина.

Новости / Б92

Тагови: ; ;