Потврђен избор нових амбасадора Сједињених Држава у Москви и Русије у Америци

РУСКО министарство спољних послова је подржало предлог САД да њихов нови амбасадор у Москви буде бивши гувернер Јуте, искусни дипломата, некадашњи амбасадор у Кини, Џон Хантсман (57). Истовремено је објављено да ће Русе у Вашингтону као нови амбасадор представљати Анатолиј Иванович Антонов (62), донедавни заменик министра спољних послова, а претходно заменик министра одбране Русије.

У првим московским коментарима се истиче да су се руководства двеју земаља определиле за «чврсте и прагматичне дипломате» и да тај избор «одражава тешку кризу у руско-америчким односима». Ни највећи оптимисти се не надају брзој нормализацији односа, али такви амбасадори, који имају велики ауторитет у политичком врху своје земље, могу да допринесу успостављању потребног контакта.

Русима не смета што Хантсмана сматрају јастребом. Сергеј Рјапков, заменик министра спољних послова РФ, изјавио је да у Москви Хантсмана сматрају великим професионалцем у дипломатији.

Искуство које је Хантсман стекао као амбасадор у Пекингу од 2009. до 2011. може му бити корисно и у Москви. Сигурно је извукао поуку из инцидента који је имао у Пекингу кад се нашао «у шетњи» у близини демонстрација, што му је затворило врата утицајних домаћих политичара.

Руски медији истичу да је Хантсман из богате породице и да је по вероиспосвести мормон из државе Јута, где је касније постао и врло популарни гувернер. Компанија «Хантсман корпорејшен», чији је оснивач Џонов отац, ради, иначе, на руском тржишту од 2007. године, где имају пет фирми које се баве делатностима од производње до трговине и грађевине. Једна од тих компанија сарађује са фабриком авиона «Сухој».

Нови руски амбасадор у Вашингтону Анатолиј Иванович Антонов, као и његов претходник Кисљак, одлази у Вашингтон са позиције заменика министра спољних послова. Из биографије амбасадора се тачно види какве су амбиције Москве у одређеној земљи.

Претходно је пет година био на функцији заменика министра одбране, да би се крајем прошле године вратио у дипломатију. То што Антонов одлази на дужност амбасадора у Вашингтон је најбољи доказ колико тој функцији важност придају Руси. Антонов, иначе доктор политичких наука, учествовао је у бројним преговорима око разоружања, тако да га амерички дипломате добро знају. Интересантно је да је Антонов после сукоба у источној Украјини стављен на «црну листу» важних људи из Русије, под санкцијама ЕУ и Канаде.

КИСЉАК ПОСТАО СЕНАТОР

Досадашњи руски амбасадор у Вашингтону Сергеј Кисљак (67), кога су у Вашингтону оптуживали да се петљао у америчке изборе, овог месеца се вратио у Русију. Он ће, како пишу московски листови, представљати Републику Мордовију у Савету Федерације Русије. Дакле, Кисљак ће од јесени бити руски сенатор.

НОВОСТИ

Тагови: ; ;