Директорат за цивилно ваздухопловство спроводи поступак инспекцијског надзора поводом инцидента 10. јула, када је због грешке током сервисирања софтвера престала да ради Контрола летења (СМАТСА) на 50 минута. Директор СМАТСА Радојица Ровчанин наводи да се такве ситуације дешавају и да је Контрола летења поштовала све безбедносне процедуре.

Директорка Директората Мирјана Чизмаров рекла је Танјугу да поступак инспекцијског надзора још није завршен и да ће по његовом окончању извештај бити представљен јавности.

Директорка Чизмаров је додала да до тада не може да износи никакве детаље.

Директор Контроле летења Србије и Црне Горе Радојица Ровчанин рекао је Танјугу да је 10. јула у 20.20 дошло до губитка слике на радару односно на панелима.

«Зато што је инжењер који нама инсталира додатну опрему за побољшање радарских услова и перформанси грешком један кабл уместо у тест-систем конектовао у оперативни систем, тако да смо аутоматски изгубили слику. То се дешава, човек није имао никакву намеру, био је под сталним надзором наших техничара», објаснио је Ровчанин.

Реч је о експертима из компаније «Комсофт» код којих се обучавају запослени СМАТСА.

«Било ко други да је присуствовао и да је има надзор не би могао ту ништа да уради из простог разлога зато што је тај човек експерт, али се дешава и експертима. И ‘Аполо 13’ је изгубио слику 1970. године, дошло је до квара па су људи једва преживели. Свака техника може да се поквари, колико је данас, на пример, у Србији пало система, да не причамо у свету», нагласио је директор Контроле летења Србије и Црне Горе.

Истиче да је Контрола летења поступила аутоматски по процедури, што је најважније, и да СМАТСА поседује систем за такве ситуације, који већина контрола лета у Европи нема.

«Ми смо испразнили небо за пола сата из разлога безбедности, увели тзв. ‘рејт зиро-небо без авиона’, отклонили квар и после 50 минута вратили нормалан саобраћај. Поштовали смо све процедуре, пријавили смо догађај Директорату, коме и треба да пријавимо, и пријавили смо Војсци Србије», објашњава Ровчанин.

Додаје да је СМАТСА такав случај имала и пре две године и напоменуо да сваки пут када се уводи неки нови систем постоји и опасност да негде дође до куршлуса и да се изгуби слика или да дође до поремећаја у навођењу авиона.

Наводи да тада СМАТСА аутоматски ради безбедности празни небо и отклања квар.

«То су ствари које се дешавају нон-стоп. Ово су све ствари које су у Европи од нове године имали и највећи провајдери. То се дешава скоро свим провајдерима, али ово је сада ујдурма и намера одређених људи бившег Надзорног одбора Братислава Грубачића да прави ‘од муве бумбара’. Ово су нормалне ствари које се дешавају свим провајдерима», нагласио је директор Контроле летења Србије и Црне Горе.

 

«Све процедуре апсолутне поштоване»

Наводи да, на пример, Хрватска раније није имала слику два дана, да су у Румунији имали проблема због штрајка, па је све авионе са њиховог неба преузела СМАТСА, када смо дневно имали око 3.000 авиона.

«Зато сам ја предвидео центар у Нишу и резерву за Контролу лета, када наша евентуално испадне онда би се аутоматски палила, то до сада није рађено. Ми смо већ урадили све пројекте, припремамо се, правимо торањ и резервну контролу летења», навео је Ровчанин.

Истакао је да су све процедуре апсолутно поштоване у том случају и да је небо било потпуно заштићено до било каквих трагедија.

Додао је да током ове сезоне имамо између 100 и 200 авиона дневно, а предвече нешто мање.

«Све смо авионе склонили, одмах јавили ‘Јуроконтролу’ да је ‘рејт зиро’ проглашен над Србијом и да авионе преузимају друге контроле», додао је директор Контроле летења Србије и Црне Горе.

Навео је да ће представници компаније «Комсофта» доћи у уторак у СМАТСА да се извине и да понуде све што је потребно да надокнаде штету.

«Кажу – дешава се и нама», додао је директор СМАТСА.

 

Извор: Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ;