Врховни командант НАТО-а за Европу генерал Куртис Скапароти рекао је данас у Приштини да се на Косову и Метохији неће мењати улога Кфора, који остаје посвећен очувању безбедности и слободе кретања и на Космету ће остати све док је потребно.

Одговарајући на питање да ли је Косову потребна војска Косова будући да је Кфор гарант безбедности, Скапароти је на конференцији за новинаре на Војном аеродрому Слатина навео да је потребан дијалог за постизање решења којим би сви били задовољни, те да би он волио да косовске безбедносне снаге буду трансформисане применом Устава.

Скапароти је истакао да НАТО поштује неутралност Србије, као и да је приоритет НАТО-а да очува мир и стабилност у цијелом региону.

Када је ријеч о улози Русије на Балкану, Скапароти је навео да Русија често повлачи потезе «који значе дестабилизацију ситуације на Косову, који значе подривање утицаја косовских институција, па и владе».

Командант НАТО-а за Европу данас се састао са представницима косовских институција, предвођених председником Хашим Тачијем.

 

 

РТРС

 

Тагови: ; ;