Државно тужилаштво Македоније затражило је да оптужени за тероризам и сукоб с полицијом у кумановском насељу Диво буду осуђени на казне доживотног затвора.

У завршној речи на суђењу групи од 37 мушкараца албанске националности, Тужилаштво је објашњавало ко је био нападач, а ко логистичка подршка, односно ко је помагао члановима такозване „кумановске групе“ да пређу са Космета у Македонију и ко је обезбедио оружје.

Тужилац Наум Пановски изјавио је да је посланик и функционер странке ДУИ Артан Груби комуницирао са члановима „кумановске групе“ о њиховој мирној предаји, као и да су то радили и припадници ОЕБС-а, преноси портал „Инфо КС нет“.

То се види из прислушкиваних телефонских разговора који су представљени на суђењу. Група је, како је речено, прислушкивана од 6. маја, уз одобрење суда. Из тих разговора се чује како део оптужених организује илегалан улазак у Македонију, како су транспортовани, али и како су распоређивани и како су крили оружје.

На суђењу у скопском кривичном суду остаје да одбрана да завршну реч, а део оптужених за тероризам и терористичко организовање побунио се тврдећи да то што тужилац говори није истина.

Оптужени и њихови адвокати затражили су увид у ту завршну реч, да би на наредном рочишту, које је заказано за 28. јул, изнели своју завршну реч. Суђење у случају „Диво насеље“ траје дуже од годину дана. Започело је у децембру 2015. године после вишемесечне истраге.

Мушкарци албанске националности оптужени су да су 9. и 10. маја 2015. учествовали у сукобу с македонском полицијом, као и они који су им, према речима Тужилаштва, помагали. У тим сукобима погинуло је осам полицајаца, као и више припадника „кумановске групе“, док је око 40 полицајаца рањено.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ; ; ; ;