У сукобу полиције и демонстраната у мароканској престоници повређене су најмање 83 особе, а полиција је на демонстранте испалила сузавац.

До сукоба је дошло током протеста организованих због неједнакости и корупције у земљи, преноси АП.

Мароканска новинска агенција МАП преноси, позивајући се на власти Ел Хоцеиме, да су 72 полицајца повређена када су их учесници протеста гађали камењем, а да је 11 демонстраната задобило повреде од сузавца.

Према наводила локалних новинара, полиција је ухапсила око 12 активиста, преноси АФП.

Током протеста, приступ интернету и употреби телефона је био ограничен, док су локалне радње и ресторани били затворени у оквиру генералнох штрајка широм града.

Сукоби су се интензивирали када је неколико стотина особа организовало марш и упутило се ка главном тргу.

Ројтерс наводи да је полиција испалила сузавац и користила палице како би растрела више стотина учесника протеста у северном Мароку, током највећег таласа демонстрација у тој земљи од протеста инсипирисаних Арапским пролећем 2011. године.

Људи излазе на улице у региону Рид око града Ел Хоцеима од октобра прошле године због, како тврде, неправде, корупције и недовољног развоја земље. У четвртак се више хиљада њих окупило како би покушало да се придружи скуповима које су локалне власти забраниле.

ТАНЈУГ

Тагови: ; ;