У сукобима полиције и демонстраната, на опозиционом протесту током 24-часовног генералног штрајка у Венецуели, убијене су три особе. Више од 300 људи је ухапшено.

У Лос Текесу, надомак Каракаса, убијен је 24-годишњи младић, а троје људи је повређено.

У Валенсији, у окруку Ла Изабелика, убијен је 23-годишњи младић, а шесторо је повређено, преноси АФП. Трећа особа страдала је у Каракасу.

У неколико градова полиција је употребила сузавац у сукобима са демонстрантима и ухапсила око 360 људи широм земље, наводе локалне организације за заштиту људских права.

Милиони противника венецуеланског председника Николаса Мадура тражи расписивање председничких избора и одустајање од гласања крајем јула — чији је циљ формирање Уставотворне скупштине.

Опозиција сумња да би нови конгрес спровео реформу устава, због учвршћивања власти социјалисте Мадура. Његову смену је на незваничном референдуму прошлог викенда затражила трећина грађана Венецуеле.

«Нема преговора с овом влашћу. Морају да оду, уништили су нас. Људи умиру од глади и због несташице лекова. Немамо будућност», сматра један грађанин.

Венецуела пролази кроз једну од најгорих економских криза, услед пада цене нафте, која је извор 96 одсто девизног прилива земље. Очекује се да инфлација у Венецуели, подстакнута несташицом робе свих врста, ове године премаши 1.600 одсто.

Председник Сједињених Држава Доналд Трамп упозорио је да Америка неће стајати по страни док се Венецуела распада и поручио да ће — ако влада Николаса Мадура наметне своју Уставотворну скупштину референдумом 30. јула — Вашингтон предузети оштре и брзе економске акције.

Мадуров план осудили су и Европска унија, Уједињене нације, Организација америчких држава и католичка црква.

Од почетка протеста у априлу погинуло је 99 особа.

РТС

Тагови: ; ;