Функционери црногорског опозиционог Демократског фронта (ДФ), Андрија Мандић и Предраг Булатовић, тражиће од врховног државног тужиоца Ивице Станковића да објасни на основу ког решења и закона су они тајно праћени и прислушкивани. Небојша Медојевић је најавио да ће о новом тренду обавестити представнике међународне заједнице.

Булатовић је навео да је у судници специјални државни тужилац Миливоје Катнић објаснио како се дошло до преписке и комуникације функционера ДФ-а Милана Кнежевића и адвоката Горана Родића и Милана Петровића, али, додао је, намерно није објаснио како се на сајту Специјалног тужилаштва појавио разговор Булатовића и Мандића са одређеном особом у једној подгоричкој кафани.

«Мандић и ја смо одлучили да се писаним путем обратимо Станковићу, јер он каже да је тужилаштво јединствен орган и да је он шеф, да нам одговори на питање како и на који начин смо тајно праћени Мандић и ја, на основу ког решења, и у складу са којим законским одредбама и на основу ког члана Устава», рекао је Булатовић на конференцији за новинаре.

Како је рекао, у ДФ-у озбиљно сумњају да иза тајног праћења у кафићу стоји Катнић, са намером да тиме направи додатне конструкције.

Председиштво ДФ-а ће, навео је Булатовић, показати шта је била стварна намера Катнића.

Булатовић је рекао да га чуди да правна и свака друга јавност бежи од тога «како је настао монтирани државни удар», а настао је, како је рекао, на изјави Паје Велимировића, «који је супротно Уставу и закону играо улогу прикривеног иследника или како се каже агента провокатора».

«Порука је да што нас више нападају снажнији смо и ми ћемо на крају изаћи као правни и политички победници», нагласио је Булатовић.

Булатовић је позвао Катнића да објави читав разговор из подгоричког локала, односно оба, јер их је било два, а не само монтиране делове.

«Нека објави оба, он стоји иза присушкивања, кад се објави то наставићемо своју политичку и правну акцију», навео је Булатовић.

Функционер ДФ-а Небојша Медојевић оценио је да су се на такав начин обрачунавали властодршци у тоталитарним режимима, најављујући да ће искористити међународне контакте да обавести релевантне адресе о «новом тренду специјалног тужиоца».

Оценио је скандалозним да се чланица НАТО-а и кандидат за чланство у Европској унији на такав начин злоупотребљава органе у борби против неистомишљеника.

«Овде није на испиту само домаћа стручна јавност, већ и међународна заједница», додао је Медојевић, пренела је РТЦГ.

Мандић је поручио да иза снимања разговора стоји Катнић, који се, како је рекао, од студентских дана када је био студентски доушник, па до данас није променио.

Позвао је на објављивање свих разговора између њега, Булатовића и треће особе, поручујући да ће онда објаснити шта је позадина свега.