Главни и одговорни уредник сајта „Викиликс“ Џулијан Асанж лично је упозоравао Стејт департмент да је њихова служба подвргнута хакерском нападу, наводи се у одломку документарног филма „Ризик“ који ће бити приказан на телевизији „Шоутајм“.

„Филм почиње необичним телефонским позивом Асанжа, он покушава да назове државног секретара Хилари Клинтон (која је била на челу Стејт департмента од јануара 2009. до фебруара 2013. године), да разговора са Стејт департментом да би их упозорио да су на интернету објављене њихове шифре и документа“, изјавила је режисерка документарних филмова Лора Поитрас.

На снимку се види како Асанжова помоћница вероватно позива америчку амбасаду тврдећи да има хитну поруку, а затим даје слушалицу главном уреднику „Викиликса“.

„Желим да буде јасно: ми немамо проблем — ви имате проблем“, рекао је Асанж.

Овај телефонски позив могао је да се деси у периоду од децембра 2010. до децембра 2011. године.

Према подацима из отворених извора, у новембру 2010. године Министарство правде САД покренуло је истрагу против „Викиликса“ због објављивања материјала које је предао Челси Менинг.

Званично амерички правосудни органи никада нису потврдили да ли је против Асанжа покренута оптужница у вези са објављивањем Менингових материјала, којег је помиловао председник Обама непосредно пре краја свог председничког мандата.

 

Спутњик

Тагови: ; ; ;