Бошњачки члан Председништва БиХ и лидер СДА Бакир Изетбеговић тврди да се БиХ креће у правом смеру, ка ЕУ и НАТО, али преспоро.

Изетбеговић је у интервјуу за Дневни лист рекао да разлози који воде сукобима међу лидерима су истрајавање на постизању «ратних циљева», нарочито на страни коју предводи председник Републике Српске и СНСД Милорад Додик.

«Жао ми је што сам понекад и ја принуђен да учествујем у тим препиркама које нас не воде нигде, али би моје ћутање охрабрило и интензивирало кампању других страна. А то би било опасно за све нас. Јер, речима се испробава где су границе, има ли простора за следећу фазу — за прелазак с речи на дела која воде разноврсним поделама БиХ. И зато ће се отпор који пружа СДА наставити све док трају тежње за било каквим поделама босанскохерцеговачке државе, њених институција, територије, друштва», навео је Изетбеговић.

Изетбеговић је казао да БиХ де ка чланству у Европској унији и НАТО-у и ка постизању нормалнијег животног стандарда њених грађана.

 

«Идемо у том смеру, али преспоро», рекао је додавши да тешко да и може брже «када се узме у обзир комплексност система доношења одлука, број актера који у њима учествује, терет новије историје и емоција које се из ње генеришу, наш менталитет, себичност многих политичара», рекао је.

Сматра да су решења за бољи живот свих народа у БиХ једноставна, те да је «потребно само више одговорности и доследности, а мање себичности и тврдоглавости».

Сматра и да не треба инсистирати ни на чему што није заједнички интерес свих народа и грађана БиХ и о чему, каже, нема, и не може бити договора.

 

«Али, зато треба интензивно радити на битним процесима о којима је постигнут договор. Убрзати интеграције у ЕУ и активацију Акцијског плана за чланство у НАТО, убрзати реализацију Реформске агенде, интензивирати изградњу инфраструктуре. И држати се договора. За ова четири најбитнија приоритета имамо консензус и усвојене планове и стратегије, али стално долази до нових премишљања, одустајања, тактизирања», навео је Изетбеговић.

Посебно је, каже, важно решити проблем у односима Бошњака и Хрвата у БиХ.

» Хрвати се жале да им други бирају представнике, Бошњаци упорно траже једнакоправност у Мостару, Стоцу, Ливну, Кисељаку… Неприхватљиво је да су у Средњебосанској жупанији, где скоро двотрећинску већину чине Бошњаци, њихова деца присиљена да се образују по школском програму државе Хрватске, да добијају дипломе са шаховницом…’, навео је.

Упитан да ли је могуће постићи договор са Драганом Човићем око начина бирања представника власти, изетбеговић је казао да мисли да је „Човић одвећ тврд преговарач, да делује по принципу `све или ништа`, и да ће на крају добити `ништа`, као и увек до сада“.

На питање шта ммисли о изјави Милорада Додика да `странци највише потпаљују Бошњаке, те да би Хрвати требали престати слушати странце`, Изетеговић је одговорио да „нити странци потпаљују Бошњаке нити Хрвати слушају странце, а надам се да неће слушати ни Додика, који им је одузео сва права у РС-у“.

«Странци одавно пасивно посматрају што се дешава у БиХ, примају добре плате већином не радећи ни оно што им је обавеза, и више личе на ватрогасце него на потпаљиваче…», навео је Изетбеговић.

Тагови: ; ;