Инсистирање балтичких земаља и Пољске да се Србија одмах услови «руским питањем» није по вољи Брисела — сазнају «Новости» у врху европске администрације.

Литвански шеф дипломатије Антанас Линкевичијус изнео је став да би Украјина требало да добије шансу у процесу европских интеграција, јер поштује европске вредности. А алудирајући на Србију, пренео је да «неке државе учествују у војним вежбама са Русима», а имају отворен пут ка ЕУ.

Поводом овог поређења и предлога да Украјини треба пружити шансу, у кабинету високе представнице Федерике Могерини, за «Новости», истичу да су приступни критеријуми на основу којих нека земља постаје чланица ЕУ утврђени чланом 49 Споразума ЕУ и тзв. Критеријумима из Копенхагена.

Другим речима, нема прескакања препрека кад је Украјина у питању, нити се процес интеграција Србије доведи у питање.

У седишту ЕУ потврђују да обавеза Београда остаје усклађивање са европском спољном и безбедносном политиком, али у томе желе да нам оставе времена. У овом тренутку за њих је важније разрешење односа између Београда и Приштине, јер у том дијалогу имају активну улогу посредника. Уз то, наставак економских реформи, као и владавина права, налазе се високо на бриселској лествици услова.

Земље ЕУ сматрају да поглавље 31, које третира заједничку спољну и безбедносну политику, још не би требало да отварамо, а да бисмо цео процес могли да завршимо тек на крају, с последњим поглављима која будемо затварали. Дотад би и околности могле да се промене ако Брисел и Москва олабаве тренутно затегнуте односе.

Аутор: Г. ЧВОРОВИЋ, Извор: Новости

Тагови: ; ; ;