Сирија захтева да САД и њени савезници плате за уништавање сиријске инфраструктуре и да сносе законску одговорност за нелегитимно бомбардовање цивилних мета, саопштио је Дамаск у писму УН-у, захтевајући да коалиција САД обустави бомбардовање.

«Сиријска влада инсистира на томе да се ови напади морају прекинути и да припадници ове нелегитимне коалиције морају сносити политичку и законску одговорност за уништавање инфраструктуре у Сиријској Арапској Републици, укључујући одговорност за надокнаду», саопштила је Стална мисија Сиријске Арапске Републике Уједињеним нацијама у писму упућеном генералном секретару УН-а и председнику Савета безбедности УН.

Наводећи да актуелни ваздушни напади под вођством САД «и даље односе животе стотина невиних сиријских цивила», Дамаск је устврдио да су бомбардовања довела до «скоро потпуног уништења» кућа, зграда и виталне инфраструктуре, укључујући и «тотално уништавање» нафтних и гасних објеката.

Напади, заједно са економским санкцијама према Сирији које су наметнуле САД и ЕУ «ометају одржавање тих економских објеката и угрожавају изгледе за развој и реконструкцију», наводи се у писму.

Да би поткрепила своје тврдње, Сирија је поменула два најновија случаја у којима је коалиција САД уништила нафтне и гасне објекте. Дамаск је такође саопштио да је бомбардовање села Хасу Албу Авф у провинцији Хасаках 27. марта «потпуно» уништило многе домове и убило најмање осам цивила, од којих су већином деца.

У петак је коалиција под вођством САД најавила рушење низа нафтних и гасних постројења у различитим деловима Сирије које наводно припадају «Исламској држави».

Спречавање и уништавање илегалне трговине нафтом и инфраструктуре терориста је основа америчке и руске стратегије у Сирији. Међутим, док Москва координира своје ударе са сиријском владом, операција под вођством Вашингтона оштро је критикована због неселективног бомбардовања и то без комуникације с владом у Дамаску.

У писму Дамаска УН-у још једном се наглашава да се америчка ваздушна кампања спроводи у супротности са међународним правом, јер јој недостаје било какав облик сагласности или одобрења од сиријске владе.

Град Рака, познат као упориште терориста, била је главни фокус америчке операције у Сирији, где Вашингтон подржава такозване Сиријске демократске снаге.

Док је коалиција САД овог месеца потврдила укупно 603 цивилне жртве у америчкој ваздушној кампањи у Сирији и Ираку, «Аирварс», организација из Велике Британије која прати ваздушне ударе и цивилне жртве, ове седмице је саопштила да је регистровала «више од 700 највероватнијих цивилних жртава» само у Раки — чак пре него што је битка за град почела у јуну.

Међутим, мало је шансе да документ доведе до било каквих реперкусија за Вашингтон, рекао је професор међународних односа Јамал Ваким за РТ.

«Не верујем да ће Уједињене нације предузети било какву акцију против Сједињених Држава, јер знамо да је традиција УН-а да не делују против било какве агресије коју су САД учиниле против било које земље», рекао је Ваким.

Чак и ако УН уважи тврдње Сирије, «САД би, као стални члан Савета безбедности УН, ставиле вето на сваку резолуцију која би се могла предложити против ње», додао је Ваким.

Ипак, потез Сирије «може утицати на САД, не на политичком, него на моралном нивоу», рекао је професор.

 

Извор: Восток

Тагови: ; ; ; ;