Турски председник Реџеп Тајип Ердоган осудио је Израел, због, како је оценио, «прекомерне» употребе силе дан после насиља које је избило због постављања детектора за метал у Јерусалима на улазу на свето место на којем се налази џамија Ал Акса.

«Осуђујем прекомерну употребу силе од стране израелских снага према нашој браћи који су се окупили за молитву петком», изјавио је Ердоган у саопштењу објављеном на вебсајту турског председништва.

Ердоган је рекао да говори у својству ротирајућег председавајућег самита Организације за исламску сарадњу.

Напетост због израелских безбедносних мера на светилишту у Јерусалиму прерасла је у насиље у коме је јуче убијено троје Палестинаца и троје Израелаца.

Један Палестинац убио је ножем троје Израелаца у њиховом дому у једном јеврејском насељу на Западној обали, а три Палестинца су погинула у сукобима који су избили због детектора за метал постављених на улазу на свето место где се налази джамија Ал Акса.

Тензије које су кулминирале јуче расле су већ недељу дана после напада у коме су убијена два израелска полицајца 14. јула у старом граду Јерусалиму.

Израелци који сматрају да је оружје нападача било скривено на Храмовој гори, где се налази џамија Ал Акса, тада су одлучили да инсталирају детекторе за метал на уласку на то свето место, треће најсветије место за муслимане.

Ердоган је оценио да је постављане тих детектора неприхватљиво и позвао међународну заједницу да делује без оклевања да се уклоне јер, како је истакао, спречавају слободу вероисповести на Храмовој гори.

 

 

РТС

Тагови: ;