Посланици филипинског парламента данас су гласали за продужење ванредне ситуације на острву Минданао на југу те земље до краја године, чиме је председнику Родригу Дутертеу дато додатно време за борбу против наоружаних екстремиста.

Током ванредне седнице Представничког дома, која је трајала седам часова, 261 посланик сагласио се са продужењем ванредне ситуације што је много више од потребне двотрећинске већине.

Званичници безбедносних служби рекли су посланицима да је ванредна ситуација неопходна за стабилизацију региона у којем «Исламска држава» има све већи утицај.

Филипински министар одбране Делфин Лорензана упозорио је на много озбиљније проблеме уколико власти не добију овлаштења за брже реаговање.

«Ванредна ситуације је неопходна јер се још нисмо обрачунали са додатним групацијама инспирисаним `Исламском државом`», нагласио је Лорензана.

Дутерте је 23. маја на Минданау увео ванредну ситуацију након што су тешко наоружани милитанти из групација «Абу Сајаф» и «Мауте» уз стране борце упали у град Марави.

Битка за ослобођење Маравија траје и данас, а убијено је више од 420 милитаната, стотину војника и 45 цивила.

 

 

 

РТРС

Тагови: ; ;