Америчка администрација разматра финансијске санкције против Венецуеле у оквиру којих би могла да обустави исплате у доларима тој земљи за нафту, јавља «Ројтерс» позивајући се на неименованог високог званичника Беле куће и саветника који су упознати са разговорима о томе.

Тај потез би, оцењује британска агенција, могао да знатно ограничи извоз сирове нафте земље која је чланица ОПЕК-а, док би њену социјалистичку владу лишио преко потребне валуте.

Санкције, у складу са којима би била забрањена било каква трансакција венецуеаланске државне нафтне компаније ПДВСА у америчкој валути, међу најоштријим су мерама везаним за нафту које Бела кућа тренутно разматра, рекла су британској агенцији два неименована извора.

Америчка администрација има за циљ да изврши притисак на социјалистичког председника Венецуеле Николаса Мадура како би одустао од планова о спорном новом конгресу за који критичари упозоравају да би учврстио његов положај као диктатора.

Венецуеланска економија, заснована на нафти, иначе је на удару тешке рецесије и краха локалне валуте, док се Мадуро суочава са вишемесечним антивладиним нередима у којима је погинуло око стотину људи.

Санкције у погледу трансакција у доларима Мадуровој влади би још више отежале обезбеђивање новца за исплату дугова и финансијски увоз основних намирница, закључује британска агенција, уз напомену да су америчке мере које су у разматрању сличне онима које су биле уведене Ирану због његовог нуклеарног програма.

 

Извор: Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;