Израелски министар одбране Авигдор Либерман најавио је брзо рушење куће палестинског нападача који је у петак ножем убио троје Изреалаца, убацивши се у њихов дом у јеврејском насељу Халамиш на Западној обали.

Либерман се непун дан након тог напада и сукоба Палестинаца с израелским снагама безбедности у Јерусалиму и на Западној обали због нових безбедносних мера на јерусалимском светилишту састао са командатима израелске војске на том подручју.

Он је позвао палестинског председника Махмуда Абаса да осуди напад у коме је убијено троје чланова израелске породице, а који је он означио покољем.

Либерман и командант израелске армије Гади Ајзенкот су посетили поприште напада.

Раније данас је изралеска војска послала појачање на Западну обалу и затворила село Кобар одакле је нападач.

Војници су такође ухапсили једног од његове браће. Израелске безбедносне снаге верују да је млади нападач Омар ал- Абед деловао сам и мада се идентификује с Хамасом не сматра се активним чланом.

Безбедносне снаге су такође рекле да је нож којим је тај Палестинац убио једног 60- годишњака и његовог сина и кћерку, обоје у четрдесетим годинама, купљен недавно како је расла напетост због мера на светилишту.

Он је успео да прескочи ограду око јеврејског насеља, након што је на свом Фејсбук налогу написао да ће умрети за Ал Аксу (джамију у Јерусалиму, трећу по значају у исламу) и ушао укућу за време вечере поводом јеврејског дана одмора, шабата.

Једна од жена у кући успела је да сакрије малу децу у другој соби и позове помоћ.

Сусед је, чувши вриске жртава дошао у ту кућу и ранио нападача из ватреног оружја. Нападач је потом пренет у израелску болницу.

Израелски одбрамбени званичници сада страхују да би други нападачи могли покушати да изведу сличан напад у наредним данама, преносе израелски медији.

Зато је појачана будност у свим подручјима Западне обале и размештене су хиљаде додатних војника.

 

Извор: РТС

Тагови: ; ;