1. Стејт департмент упозорава на растућу пре тњу од исламског екстремизна на Косову и Метихији

1 Наводи се да се «претњи од насилног исламистичког екстремизма која расте на Косову једним делом помаже из фондова страних организација које пропагирају екстремистичке идеологије и захваљујући насилним екстремистичким групама које активно користе друштвене мреже за ширење пропаганде и регрутовање присталица».

«Отприлике 315 терористичких бораца са Косова путовало је у Сирију и Ирак да би се борили на страни Исламске државе и Ал Нусра фронта (подружнице Ал Каиде у Сирији), од којих је отрпилике 58 страдало», стоји у извештају Стејт департмента.

2
2. Раније је центар за безбедносне студије јавио да 40 жена са тзв. Косова придружило се екстремистичким групама у Сирији и Ираку. У тим зонама конфликта је и 37 деце.

3
3. У Црној Гори је одложено суђење за такозвани „покушај државног удара“ и тероризам. Адвокат једног од лидера ДФ-а, Андрије Мандића и његовог возача Михаила Чађеновића, Мироје Јовановић, рекао је да је неколико бранилаца Врховном државном тужилаштву поднело захтев за изузеће главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и свих тужилаца у поступку. Јовановић је рекао да је главни специјални тужилац извршио «потпуно пристрасан приступ предмету тако што је јавно учинио доступним разговоре, транскрипте, не само бранилаца и брањеника, него међусобну комуникацију адвоката».

4 Један од лидера ДФ-а и осумњичених за покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. године, Милан Кнежевић, саопштио је уочи почетка суђења да је реч о «политички монтираном процесу». Са друге стране, Мандић је саопштио да процес «личи на бомбашки процес из 1907. године». Додао је да се нада да ће разбити «лажне конструкције» специјалног тужиоца Миливоја Катнића и зауставити државни терор на ДФ-ом.

5
4. Председник САД Доналд Трамп одлучио је да прекине програм Централне обавештајне агенције (ЦИА) за наоружавање и војну обуку сиријске опозиције, пише лист „Вашингтон пост“ позивајући се на изворе у америчкој администрацији. Извори новина сматрају да овај потез представља излажење у сусрет Русији која подржава актуелну владу Сирије, али сматрају да прекид програма није био услов на преговорима са Русијом о прекиду ватре у неколико области Сирије.

6

1. Рехабилитација контроверзног надбискупа Алојзија Степинца представљала би и рехабилитацију НДХ, те је због тога Степинац проблем Српске православне цркве /СПЦ/ и Срба, али и свих антифашиста, па и хрватских, рекао је Момчило Диклић са Института за европске студије. «Степинац је пројектант елиминације српске нације и православне вере. То је тако и то је јасно као суза. Католичка црква била је ослонац НДХ», рекао је Диклић за «Спутњик». Александар Раковић са Института за новију историју Србије сматра да Засад српски чланови комисије не излазе у јавност са оценама рада Комисије, али је јасно да што се тиче Римокатоличке цркве у Хрватској, она није спремна да одустане од своје намере да Степинац буде канонизован.

7
2. Подсетимо, ово су реакције на став из заједничког саопштења мешовите комисије Српске патријаршије и Хрватске бискупске конференције са последње сесије дијалога о ратној улози надбискупа Алојзија Степинца који гласи да Све цркве током Другог светског рата и после њега, на простору НДХ, међу њима и Римокатоличка и Српска православна црква, биле су изложене окрутним прогонима и имале су своје мученике и исповеднике вере.

8
3. И даље страшна ватрена стихија у Црној Гори, ових дана дошло је до хитне евакуације становништва у најопаснијим деловима. Званична Подгорица је тражила помоћ од НАТО-а и Европске Уније, у помоћ су дошле Украјина и Бугарска.

9
Због напете ситуације има и горких ироничних коментара о помоћи НАТО пакта за Црну Гору. ОВИ ПОЖАРИ МИ БАШ ЗАУДАРАЈУ НА ШИШМАКОВА, ДА НИСМО У НАТО, РУСИ БИ НАС БУКВАЛНО СПАЛИЛИ! – шаљиво пише новинар из Подгорице Игор Дамјановић.
Министарство за ванредне ситуације Русије не учествује у гашењу пожара на Балкану због политизације овог питања и административних препрека, изјавио је за Спутњик директор Српско-руског хуманитарног центра у Нишу Вјачеслав Власенко.
„Постоје одређени политички моменти који некад негативно утичу. На пример, кад су прошле године горела Босна и Херцеговина и Хрватска Министарство за ванредне ситуације је нудило помоћ, док су наведене државе то одбиле, рекавши да ће се саме снаћи. У овом тренутку за пожаре, на пример, у Босни и Херцеговини они желе да искористе војне хеликоптере и хеликоптере УН и засад се нису обраћале за помоћ“, рекао је Власенко Спутњику.

11

Шта се дешава у Црној Гори и како та стихија одсликава целокупну ситуацију око те земље, говорио је за News Front Србија менаџер Прве међународне руске школе „Валентина Терјешкова” у Београду, политички аналитичар Бошко Козарски

Тагови: