Велики број посланика коалиције „За бољу Македонију“ најавио је да ће поднети захтев за сазивање хитне седница Собрања на којој ће бити — јавно, а не тајно — разматран предлог споразума између Македоније и Бугарске.

Један од иницијатора заседања, Антонио Милошоски нагласио је да Собрање и Влада морају отворити јавну дискусију о македонско-бугарском споразуму о добросуседству да би јавност била обавештена шта ће бити потписано и колику ће Бугарска имати корист од тог документа, а колику ће Република Македонија имати штету.

Милошоски је подсетио да је премијер Зоран Заев пре неколико дана тврдио да се ради о нацрту споразума и да се његов текст још може побољшавати и допуњавати. Па одмах упозорио да је бугарска министарка спољних послова, Захаријева, изјавила да је текст споразума „затворен“ и да нема намеру да о њему даље преговара и да не признаје македонски језик.

Милошоски је посебно указао да се у тексту споразума нигде не помиње македонски народ:

„За бугарског премијера биће победа што ће потписати споразум у којем нема термина ,македонски народ’. А за македонског премијера и за Македонију као државу биће пораз ако буде потписан текст у којем се не Македонци не признају као конститутивни народ у Републици Македонији“.

 

Факти

Тагови: ; ; ; ;