Немачки лист Ди Велт тврди да су сиријске власти у јулу у више наврата употребиле хемијско оружје против сопственог народа, позивајући се на изворе у сиријској опозицији и на западне обавештајне агенције. Тест не садржи никакав доказ.

Према немачком листу, примењен је у 11. и 14. јула у Гути. Поред тога, у селу Ајн Тарма у близини Дамаска токсичне супстанце су наводно употребљене против побуњеника 1., 6., 13. и 14 јула. Притом, лист истиче да је током последњег напада, у складу са подацима западних обавештајних агенција «са високим степеном вероватноће коришћен сарин», услед чега је девет људи убијено.

Према подацима Министарства одбране Русије, сиријско ваздухопловство је почетком априла у Хан Шејхуну бомбардовало фабрику милитаната «ИД» којаје производила токсичне супстанце. Вашингтон је оптужио Дамаск хемијски напад, а затим је у ноћи 7. априла Америчка морнарица извршила ракетни напад на сиријски војном аеродром у провинцији Хомс.

29. јуна ОПЦВ је објавио извештај наводећи да Хан Шејхуну коришћен сарин или отровни гас који подсећа на сарин услед чега је убијено скоро 100 људи, међу којима много деце. Документ ће бити предат заједничкој комисији ОПЦВ и Уједињених нација, који ће установити ко је одговоран за хемијски напад.

Тагови: ; ;