Четири Немице, међу којима и 16-годишња девојка, које су се придружиле Исламској држави у последњим годинама, налазе се у ирачком затвору и пружена им је конзуларна помоћ, јавио је магазин «Шпигел».

Немачки недељник наводи да су дипломате обишле четири жене у затвору на аеродрому у Багдаду у четвртак и да се оне осећају добро узимајући у обзир околности у којима се налазе. Оне би се могле суочити са смртном казном у Ираку због припадности милитантној групи, додаје магазин, преноси Фена.

Шпигел истиче да су ирачке власти дале Немачкој листу са именима почетком ове седмице, идентификујући тинејџерку само као Линду В. из градића Пулснитц у близини Дрездена.

Немачко министарство спољних послова одбило је да коментарише новински извештај.

Немачки тужžиоци саопштили су у уторак да проверавају извешšтаје да се 16-годишњакиња која је под истрагом због подрšшке Исламској дрžажви налази међу пет жена ухапшених у ирачком граду Мосулу, где су ирачке снаге прогласиле победу над ИД овог месеца.

Шпигел пише да једна од Немица има мароканске корене и како изгледа да су остале из Чеченије, али имају немачке пасоше.

Немачка обавештајна агенција БФВ процењује да је 930 људи напустило Немачку у последњим годинама како би се придружило Исламској држžави у Ираку и Сирији.

Двадесетак одсто њих су жене. На малолетнике отпада пет посто од укупног броја, међу којима су половина жене, наводи агенција, преноси Ројтерс.

Тагови: ; ; ;