Амбасадор САД у Србији Кајл Скот каже да би био изненађен када би признавање Косова постало услов за улазак Србије у Европску унију, пише лист „Политика“.

„Оно што је Брисел захтевао, а «Косово» и Србија прихватили, јесте концепт нормализације међусобних односа, и надам се да ћемо ускоро видети неки напредак у бриселском дијалогу“, рекао је Скот за тај лист.

Скот је казао да се Србија и САД не слажу о питању Косова, јер су САД признале његову независност, а Београд није, али да су две стране сагласне да бриселски дијалог треба искористити како би се односи Београда и Приштине кретали ка већој нормализацији.

„Зато се од обе стране очекује да испуне све обавезе које су преузеле у оквиру овог процеса“, рекао је Скот.

Коментаришући недавну посету председника Србије Александра Вучића САД, Скот је казао да је посета била веома успешна и да су односи Србије и САД добри, јаки и у сталном развоју.

Упитан да прокоментарише спекулације да је потпредседник САД Мајк Пенс имао питања о руском утицају у Србији, Скот је рекао да би било неприкладно да дискутује о детаљима билатералних сусрета, али да може да каже да су имали одличну прилику да разговарају о свим аспектима сарадње.

„Ту мислим на регионалну сарадњу, напредак бриселског дијалога, Косово. Такође је било говора о улози Русије у региону, «окупацији Крима» и о другим трендовима којима смо сведоци када је реч о Москви“, рекао је он и додао да је фокус састанка био пружање подршке стратешком циљу Србије и њеним напорима да постане чланица ЕУ.

 

Политика

Тагови: ; ; ; ;