«Косовски председник» Хашим Тачи изразио је очекивање да ће након консултација које је заказао за понедељак са представницима парламентарних странака одмах заказати и датум конституисања косовског парламента што је први корак ка формирању владе после избора.

 

Хашим Тачи је за Глас Америке на албанском језику рекао да нема предрасуда ни према ком појединцу или политичкој странци, као и да као председник не чини никакве уступке било ком политичком субјекту, нити да одуговлачи са заказивањем конститутивне седнице.

Каже да су рокови утврђени уставом и законом и да то не зависи од његове воље.

Тачи најављује и да ће после састанка са парламентарним странка заказати датум конституисања парламента, а да ће после тога да додели мандат за састав владе.

Према његовим речима, влада треба да се заснива на принципима стабилности, мултиетичности, да ради у правцу евроатланских интеграција, и штити уставни поредак, као и да заврши демаркацију са Црном Гором што је услов за визну либерализацију.

Он је рекао и да влада мора да преузме одговорност за брзо успостављање Заједнице српских општина.

Косовски председник је рекао и да у институцијама нема места за оне који се служе политичким насиљем, јер то није у духу уставног поретка.

Тачи је јуче позвао све политичке партије на састанак у понедељак, међутим, покрет Самоопредељење и Демократска лига Косова Исе Мусафе, још нису потврдиле долазак, преноси Индексонлајн.

Како је изјавио Тачијев саветник Адриан Арифај, састанак ће бити одржан без обзира на недолазак појединих политичких партија.

Председник привремених косовских институција је иначе раније најављивао да ће конститутивна седница парламента, након јунским ванредних парламентарних избора, бити одржана најкасније до 10. јула.

Сада се спекулисе да ће прва седница парламента бити одржана 27. јула, те да Тачи намерно одуговлачи са сазивањем јер тзв. велика коалиција, коју још називају и «ратна», нема већину за формирање владе чији би премијер био Рамуш Харадинај.

 

РТС

Тагови: ;