Интерпол је послао службама безбедности европских држава листу са именима 173 џихадисте за које сумња да су тренирани за терористичке нападе у Европи, у земљама којим ИСИЛ жели да се освети за поразе на Блиском истоку.


Интерполова листа, пише Гардијан, састављена је на основу података које су прикупили амерички обавештајци током напада на упоришта ИСИЛ-а и Сирији и Ираку.

Европске службе безбедности страхују да би још крвавији талас терористичких напада могао погодити Европу након слома самозваног калифата, када су се бројни борци одлучили за повратак на континент. За сада нема података да је ико с листе ушао у Европу, али Интерпол истиче да Европи прети велика опасност.

Исламисте са листе описује као особе „које су увежбане да саставе и позиционирају експлозивну направу како би изазвали што више страдања“ и додаје да су идентификовани преко „материјала пронађених у скровиштима ИСИЛ-а“ и да је „могуће да су те особе изразиле спремност на самоубилачке нападе и вољне су да умру за ислам“.

На листи особа за којима је Интерпол расписао потернице због повезаности с исламистичким тероризмом је 17 држављана Босне и Херцеговине, а последња потерница је расписана у среду.

Тагови: ; ; ;