Поводом реформе правосуђа коју хитно покушава да прогура кроз парламент пољска владајућа странка Право и Правда а десетине хиљада Пољака широм земље излазе већ четврти дана на улице да против ње протестују — бивши председник Пољске Лех Валенса изјавио је данас да је земља близу грађанског рата.

„Као први сам упозоравао на претњу грађанског рата а сада смо веома близу. Упозоравао сам, говорио да где год се појаве браћа Качињски долази несрећа, али народ ме није слушао. Изабрали смо неодговорне људе“, казао је некадашњи легендарни вођа отпора Пољака комунистичком режиму пољској приватној телевизији Полсат.

Валенса је оценио да реформа рада судова јесте неопходна али да је реформа коју гура Право и Правда опасна и лоша.

„То што предлажу — то је као да идемо из баре у блато. То је много горе. Изгубићемо равнотежу поделе власти а то све мора да се одрази на земљу. Председник Анджеј Дуда, ако је мушко, лупиће вратима и одбацити сва три закона“, рекао је Валенса.

„Близу смо грађанског рата. Научили смо да се вековима боримо па ћемо ваљда то избећи. Морамо да поставимо питање: да ли ова влада има право на тако далекосежне промене“, казао је Валенса и затражио да се распишу ванредни избори у којима по његовој оцени Пољаци сигурно не би поново изабрали странку Право и Правда Јарослава Качињског.

 

(Бета)

Тагови: ; ; ; ; ;