Италијански премијер Паоло Ђентилони поручио је да Рим неће прихватити «лекције» или «претње» суседа по питању пограничне безбедности у светлу тензија око европске мигрантске кризе.

«Нећемо прихватити лекције, а још мање претње попут оних које смо у протеклих неколико дана чули од наших суседа. Обављамо своју дужност и очекујемо да ће цела Европа учинити исто заједно с Италијом», рекао је касно синоћ Ђентилони, пренео је АФП.

Италија је у уторак позвала аустријског амбасадора након што је Беч запретио да ће послати војску на границу ради заустављања уласка миграната јер је ове године број пристиглих преко Медитерана достигао 100.000.

Према подацима Међународне организације за миграцију (ИОМ), око 2.360 особа се утопило током покушаја преласка Средоземног мора.

Због прилива миграната узнемирене су и друге чланице ЕУ, међу којима Словачка, Чешка, Мађарску и Пољска.

Италија је прихватила око 85 одсто миграната, који су углавном из подсахарске Африке, а затражила је помоћ осталих чланица ЕУ.

Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц је у четвртак од Италије затражио да не допусти мигрантима да дођу до копна тако што ће прекинути њихово пребацивање са острва на које су прво стигли, истичући да «спасилачке мисије у Средоземном мору не могу бити карта ка централном делу Европе».

Градоначелник острва Лампедуза Салваторе Мартело осудио је захтев шефа аустријске дипломатије Себастијана Курца упућеном његовом италијанском колеги Ангелину Алфану да се илегални мигранти, који се спасавају из Медитерана, не пребацују на копно.

«Такву изјаву бих очекивао од неонацисте, а не од представника једне земље чланице ЕУ. Очигледно да Курц не зна колика је Лампедуза», рекао је градоначелник Мартело.

Мартело је, у изјави агенцији АНСА, подсетио да на Лампедузи живи 6.000 становника, који се осећају као Европљани.

«Из речи Себастијана Курца видим да не зна како мигранти долазе и како се опходимо према њима. Он не зна колико се острво и њено становништво ангажују око њиховог снабдевања», критиковао је Мартело.

И председавајући социјалдемократске фракције у парламенту ЕУ Ђани Питела критиковао је аустријског министра.

«Он жели да Лампедузу претвори у камп за мигранате. То није Европа за коју се залажемо», навео је на Твитеру.

Курц је јуче у Бечу изјавио да је Алфану поручио да Аустрија очекује да обуставе трајект за илегалне мигранте између италијанских острва, као што је Лампедуза, до копна.

Тагови: ; ; ; ; ;