Апелациони суд у Скопљу потврдио је данас пресуду првостепеног Основног суда у Скопљу, којом је бившем македонском премијеру Николи Груевском одређена мера предострожности – одузимање пасоша и обавезно јављање суду једном недељно.

На пресуду првостепеног суда жалило се Специјално јавно тужилаштво, које је тражило меру притвора за Груевског и бивше министре унутрашњих послова Гордану Јанкуловску, транспорта и веза Милета Јанакиевског, те бивше секретаре владе Мартина Протођера и Кирила Божиновског.

Апелациони суд и њима је потврдио пресуду Основног суда — одузимање путне исправе и јављање једном недјељно надлежној судској администрацији, потврдио је данас суд.

Специјално тужилаштво оптужило је Груевског и остале у случајевима «Титаник» и «Таргет» за злоупотребу службеног положаја, за злочиначко удруживање, повреду бирачког права и за злоупотребу средстава за изборну кампању.

Тужилаштво је доставило Апелационом суду 5.178 доказа, односно 29.000 страна доказног материјала.
Према оптужници у предмету «Титаник» Тужилаштво је утврдило да је лажиран бирачки списак и да су додавани «фантомски гласачи» при чему је македонско Министарство унутрашњих послова издало 15.000 нових матичних бројева, 35.000 личних карти које подносиоци нису подигли, а прихваћено је и више од 60.000 нових држављана.

Специјално тужилаштво формирано је са циљем да истражи аферу нелегалног прислушкивања у периоду од 2008. до 2015. године.

Тужилаштво је доставило суду укупно 17 оптужница, којима су обухваћена 94 лица.

Специјално тужилаштво тражило је меру притвора за 18 лица, а Основни суд је одбио све захтеве и уместо тога одредио мере предострожности – одузимање пасоша и обавезно јављање суду.

Специјално тужилаштво и оптужени, којима су одузети пасоши поднели су жалбе Апелационом суду у Скопљу.

Апелациони суд до сада је преиначио три одлуке Основног суда и одредио мере притвора за бившег начелника Управе за безбедност и контраобавештајне послове /УБК/ Горану Грујевском, бившем шефу кабинета тадашњег УБК Тонију Јакимовском, као и службенику УБК Николи Бошковском.

Грујевски је био шеф Пете управе УБК, која је била задужена за праћење комуникација, а Специјално тужилаштво оптужило га је да је учествовао у масовном незаконитом прислушкивању у Македонији.

 

 

РТРС

Тагови: ;