«Ослобођење Мосула је заслуга ирачког народа, док с друге стране САД покушавају да то украду с тврдњама да су они водили тај рат», изјавио је ирачки потпредседник Ноури Ал Малики.

«Да, подржали су нас ваздухопловством, али главна заслуга иде ирачким војницима, народној милицији и ирачким ваздушним снагама», изјавио је Ал Малики у интервјуу руској новинској агенцији РИА Новости.

Додао је да «жали и негира тврдње Американаца да је победа у Мосулу њихова заслуга».

«У стварности ово је победа ирачке војске», рекао је Ал Малики, саопштавајући да је победа скупо коштала ирачки народ, са 20.000 погинулих ирачких војника и полицајаца.

«Ирачка војска учинила је све могуће да не уништи град више него што је то било потребно у ратним околностима», додао је он, додајући да је битка за Мосул трајала девет месеци.

«Могли смо да окружимо град, али онда би његови становници патили од глади», нагласио је Малики.

У Ираку је било око 5.000 терориста, од којих је између 2.000 и 3.000 убијено. Други се и даље крију или су побегли са избеглицама, према речима ирачког потпредседника.

«Победа још није коначна», рекао је високи ирачки званичник, објашњавајући да постоје «још увек мали терористички центри у граду», као и терористичке «спавајуће ћелије» широм земље.

«Постоје терористичке ћелије у Багдаду и с времена на време предузимају акције и врше нападе.То није забрињавајуће у војном смислу. «Исламска држава» није у стању да освоји територије, нити је у стању да држи окупиране регионе, али са безбедносне тачке гледишта још увек постоје ћелије и усамљени вукови које користи ИС», рекао је Ал Малики.

«Иако су Сједињене Државе пружиле подршку ирачкој војсци и савезничким снагама, оне су допринеле настанку ИД на првом месту», устврдио је Ал Малики, додавши да сада Вашингтон успоставља војне базе на ирачкој територији како би задржао утицај на регион.

«Ово подсећа на талибане које је америчка администрација створила да би се супротставила СССР-у у Авганистану. На исти начин, ИД је створена да се супротстави ирачком ставу, који се није сложио са блокадом Сирије и који је био против зоне забрањеног лета у Сирији и против америчких војних база», рекао је он.

«Ирачко друштво је против страних војних база на територији земље», рекао је Ал Малики, додајући да је он већ упозорио Американце да се «не враћају у Ирак и не постављају своје базе».

 

Извор: Восток

Тагови: ; ; ; ; ;