У Старом Грацком код Липљана обележава се 18 година од убиства 14 жетелаца. Унмик је започео истрагу, па је предмет предао Еулексу. Истрага је обустављена, иако је код једног од осумњичених пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

У Еулексу су обуставили истрагу, тврдећи да немају довољно доказа за подизање оптужнице. То је пре неки дан написао тужилац Еулекса Чарлс Хардвеј у одговору, Славици Јанићијевић Поповић. Њој су у масакру у Старом Грацком убили брата, оца и два стрица.

«Ја мислим да свака жртва на Косову која је погинула има право да се починиоци пронађу и нормално заслуже своју казну», каже Славица Јанићијевић Поповић.

У одговору тужиоца нешто ново из истраге, што јавност још не зна.

«Кључни и једини елемент против окривљених било је поседовање пиштоља који је Јовица Живић, један од жртава, имао код себе када је убијен. Није било доказа да је извршилац преузео жртвино оружје након масакра. Не постоје веродостојна објашњења што је осумњичени поседовао пиштољ», наводи се у истрази.

Ове наводе тужиоца први пут виде и адвокати који су се у послератним годинама бавили злочинима против Срба.

Адвокат Живојин Јокановић каже да је очито да има одлична индиција да истрага буде усмерена у правом смеру.

«Поседник пиштоља прво треба да објасни како је дошао. Пошто је неспорно да је пиштољ припадао жртви у моменту када је злочин почињен, сигурно је да би квалитетна истрага морала дати озбиљније и одговорније резултате», каже Јокановић.

У породицама убијених жетелаца не могу да прихвате објашњење тужиоца.

«Не могу да схватим, 18 година па исплива нешто ново. Борићу се докле могу, али на овоме нећу да станем», каже Славица Јанићијевић Поповић.

У Старом Грацком, немоћни да било шта учине да покрену истрагу даље. Окрећу се свакодневним обавезама. Рада Јанићијевић уз тешкоће одржава породицу након убиства мужа.

Рада Јанићијевић каже да је тешко живети без ослонца у кући и без домаћина, као и да не зна како ће школовати дете.

Од масакра у јулу 1999. године и након мартовског насиља 2004. године, Старо Грацко је преполовљено у броју становника.

Зоран Ћирковић, представник Старог Грацког рекао да село има будућност, јер има доста деце и омладине, али нема запошљавања.

«Надамо се да ће наша држава Србија да услиши наше захтеве. Сваке године ми се Србији обраћамо за неко радно место, како би ту опстали, јер без опстанка нема ни школе, нема живота у селу», каже Ћирковић.

У школи у Старом Грацком је тренутно 20 ученика. У селу има 60 српских породица са 200 чланова и стотину албанских фамилија.

 

Извор: РТС

Тагови: ; ; ; ; ; ;