Ивица Дачић, шеф српске дипломатије и први потпредседник Владе Србије,  је за лист “Ало” изјавио да је питање да ли ће се Македонији одобрити прослава у српском манастиру, на територији Србије, искључиво намењено СПЦ.

«Република Македонија се сваке године обрати нама са захтевом за одржавање прославе. Ми као министарство и Влада тај захтев проследимо Српској православној цркви, а они нам углавном уопште не одговоре. То је тако јер је у питању манастир који је власништво СПЦ, тако да они морају да се сагласе са овим питањем — каже нам Дачић.

Подсетимо, премијер Македоније Зоран Заев изјавио је јуче у Сарајеву да је Србија велики пријатељ Македоније и да се нада да ће бити додатно унапређени добри односи који постоје између две земље.

“И председник Србије и нови премијер и министар спољних послова су пријатељи Македоније и ми гледамо само да то пријатељство унапредимо”, нагласио је Заев.

Он је навео да од власти Србије још није стигао одговор на захтев македонских власти да се македонској делегацији дозволи да годишњицу највећег македонског празника Илиндена прослави у Прохору Пчињском, на територији Србије.

“Надам се да ћемо добити одобрење, али ако га и не добијемо, нећемо се наљутити”, нагласио је Заев.

Извор лист Ало

Тагови: ; ; ;