Сиријска Арапска Армија (САА) тачније Тигар снаге удаљене су само око 40 километара од стратешког града Деир Ез Зор, јавља високи командант у елитној формацији.

Током последњих неколико дана, истина око напредовања САА у јужној Рака покрајини била је увијена у тајну због низа политичких и војних разлога, јавља Амн.

Званично, војни извори из САА најавили су заузимање града Ал Дакелах (на западној обали реке Еуфрат) као и Бир Ал Сабхави нафтног и гасног поља Ал Сабхави у покрајини Рака.

Ипак, упркос званичном деманту, незванични извор из Тигрових снага је потврдио оно о чему се причало, да су напредовали Тигар око 22 километра низ западну обалу Еуфрата и да су стигли до града Шаима, који се налази 40 километара северно од града Деир Ез Зор.

Командант данашњи велики напредак приписује и општем колапсу ИД одбране у тој области. Проценио је да би САА до града требала да стигне до почетка септембра, јер очекује велике тешкоће, упркос џихадистима у расулу. Ипак, видећемо како ће се ситуација даље развијати.

У сваком случају, напредак САА Тигрових снага током прошле недеље, велико је изненађење за посматраче сиријског конфликта, јер чак и највећи оптимисти и провладини коментатори не очекују да град буде у домету за напад све до краја јесени 2017.

Погледајте најновије снимке Деир Ез Зора из дрона.

ПРАВДА

Тагови: ; ; ;