Све странке осим велике тзв. «ратне» коалиције бојкотовале су данас дугонајављиване консултације код председника привремених косовских институција Хашима Тачија о датуму сазивања конститутивне седнице «косовске скупштине».

Како је пренео портал Коха, састанку присуствују Енвер Хоџај у име Демократске партије Косова, Пал Лекај из Алијансе за будућност Косова и Валдете Бајрами из Иницијативе за Косово.

«Ми смо унутар уставног рока за заказивање седнице, време је за дијалог и изградњу поверења», рекао је Тачи на почетку састанка.

Иначе, Тачи је тврдио да ће конститутивна седница парламента бити одржана до 10. јула, а одуговлачење зазивања прве седнице у делу странака се тумачи да кандидат коалиције БДК-АБК-Иницијатива Рамуш Харадинај, иако тврди супротно, не може да окупи већину за формирање владе.

Ванредни парламентарни избори на Косову и Метоији су одржани 11. јуна.

Бојкот данашњег састанка раније је најавио другопласирани радикални покрет Самоопредељење и коалиција окупљена око Демократског савеза Косова одлазећег премијера Исе Мустафе.

Недолазак раније су најавили и представници Српске листе.

Посланица Самоопредељена, Шчипе Пантина, реаговала је на изјаву председника Тачија који негира право на власт онима који, како је рекао, користе насиље.

Пантина је за приштински коха.нет рекла да није задатак Тачија да одређује ко ће бити на челу будуће владе, јер се то, према њеним речима, одређује гласом грађана.

«Председник, позицију коју је незаслужено добио, Хашим Тачи, треба да поштује Устав и вољу грађана, а његов задатак није да одређује ко ће бити на власт, јер ово одређују грађани својим гласом», рекла је Пантина.

Тачи је за Глас Америке раније рекао да неће дати право на власт онима који су користили насиље.

Пантина каже да не зна на кога се то односи и додаје да је и сам Тачи као председник користио насиље над грађанима.

«Прво, не знам шта је овим Тачи мислио да каже и на кога се то односи. Даље, требамо напоменути да се овај, такозвани предсјдник прокријумчарио на ову позицију вршењем притиска и користећи насиље над грађанима», рекла је она.

 

Танјуг

Тагови: ; ;