У Црној Гори ових дана обављају се озбиљне припреме за посету потпредседника Сједињених Америчких Држава Мајка Пенса који долази у Подгорицу 2. августа, а безбедносне мере током његовог боравка биће подигнуте на највиши ниво.

Американци су већ били на подгоричком аеродрому где је планирано да слети «боинг 757», у којем ће бити потпредседник САД и његова делегација.

Том приликом су објаснили домаћинима какав је протокол за долазак другог човека САД, пише подгоричка Побједа.

Потпредседник Пенс највиши је амерички званичник који ће посетити Црну Гору у више од стотину година од када су две државе успоставиле дипломатске односе.

Уједно, то ће бити прва посета региону највишег званичника и првог сарадника председника САД Доналда Трампа.

Потпредседник Пенс ће се у Подгорици састати са високим представницима земаља чланица и посматраћа у Јадранској повељи чији је председавајући ове године Македонија.

Македонија ће, заједно са Црном Гором, бити домаћин тог, како се истиче, значајног скупа који ће бити одржан у Подгорици, саопштила је раније македонска влада.

Јадранска повеља је основана 2003. под покровитељством САД са циљем да координира активности подршке земљама аспирантима за чланство у НАТО.

Њене чланице биле су од почетка Албанија, Македонија и Хрватска, 2008. прикључиле су се Црна Гора и БиХ, док су Србија и Словенија прихватиле статус посматрача.

Статус посматрача од 2012. има и Приштина.

Албанија и Хрватска ушле су у НАТО 2009. године, а Црна Гора ове године.

Како је најављено потпредседник Пенс ће се састати и са председником Црне Горе Филипом Вујановићем.

Тагови: ; ;