Партијарх Иринеј и Српска православна црква ударили су рампу македонском премијеру Зорану Заеву и забранили Македонији прославу њиховог највећег празника Илендена у манастиру Прохору Пчињском, сазнаје “Ало!”

Како сазнаје наш лист, врх СПЦ са патријархом Иринејом на челу нема намеру да дозволи званичној делегацији Македоније са премијером Заевим на челу да посети манастир Прохор Пчинском и да у њему обележе Илинденски устанак из 1903, што је један од највећих празника Републике Македоније.

Патријарх СПЦ Иринеј је за “Ало!” кратко прокоментарисао молбу Заева да се дозволи прослава у Прохору Пчињском речима:

“Нећемо сад о томе, није то тема. Причаћемо о томе када дође време.”

«Патријарх Иринеј изричит је у забрани. Како каже, све док се не поправи статус СПЦ и њених свештеника у Македонији нема разговора о могућности да се дозволи било којој делегацији из Скопља да посети манастир у Србији и у њему обележе Илинденски устанак и Дан Републике Македоније. Сам патријарх Иринеј и Патријаршија више пута су тражили од македонских власти да се нешто уради по питању статуса српских свештеника у Македонији, али су увек наилазили на зид државних институција у Македонији — каже наш извор из Патријаршије и додаје:

«Патријарх Иринеј је љут и више пута је поновио: “Нема шансе да им дозволим да у нашем манастиру славе Илинден. Они су наше манастире на Косову хтели да дају Албанцима, па не могу сада у њима да обављају своје прославе» , каже наш извор.

http://www.alo.rs

 

Тагови: ; ; ; ;