Лидер Алијансе за ново Косово и један од најбогатијих Албанаца у Европи и Свету Беџет Пацоли каже да се Косово ове године није кандидовало за чланство у Унеску, иако косовски министар спољних послова Енвер Хоџај тврди да Приштина има довољан број гласова да буде примљена и у Унеско и у Интерпол.

Беџет Пацоли је питао  Енвера Хоџаја «зашто је замајавао јавност» рекавши да је тзв. Косово обезбедило гласове потребне за чланство у Унеску и Интерполу», преноси Епока е Ре.

«Жалим што морам да вас обавестим да се «Косово» није пријавило за чланство и то неће бити ни тема следеће конференције», рекао је Пацоли.

Хоџај је са друге стране рекао да има доста времена да се Косово пријави за чланство у обе организације. Он је раније изјавио да је Приштина обезбедила довољан број гласова да буде примљено у Унеско и Интерпол.

Додао је и да је «једна држава окончала све процедуре за признавање независности Косова». Међутим, у интервјуу који преноси Зери није желео да каже о којој земљи је реч.

«Прошле године сам посетио многе државе света и током тих посета ми смо добили потврде ко ће гласати за учлањење «Косова» како у Унеско тако и у Интерпол. Ја верујем да је «Косово» обезбедило гласове», рекао је Хоџај.

Навео је да «Косово», пре него што постане члан тих међународних организација, треба да испуни «домаће задатке» и у скупштини усвоји закон о верским слободама и закон о културном наслеђу.

Тагови: ; ; ;