Шведску већ данима потреса откривање једног од највећих безбедносних пропуста приликом измештања послова одржавања база података Агенције за саобраћај. Тај скандал би могао да угрози положаје неколико министара а можда чак и саму владу, јер је опозиција најавила да би могла покренути гласање о неповерењу влади, пише «Фајненшел тајмс».

Шведска Агенција за саобраћај је у септембру 2015. посао одржавања база података и друге ИТ делатности препустила компанијама «Ај-Би-Ем» у Чешкој и «Ен-Си-Ар» у Србији.

У марту 2016. је шведска тајна служба почела истрагу која је установила да су неовлашћене особе у Чешкој и Србији имале приступ поверљивим подацима због недовољне бриге Агенције о безбедности, наводе медији.

Портал TWire наводи изјаву оснивача Пиратске партије Рика Фалквингеа, који је први скренуо пажњу на пробој сигурности, да су међу информацијама које су процуриле налазе подаци о носивости свих путева и мостова, имена, слике и адресе пилота ратног ваздухопловства, имена, слике и адресе свих људи у полицијским регистрима, што су строго поверљиви подаци.

Поред тога, процурила су и имена, слике и адресе свих припадника војних специјалних снага, имена, слике и адресе свих људи у програму заштите сведока или оних који су из других разлога добили заштићени идентитет, типови, модели, тежина и потенцијални кварови свих возила које користе влада и војска, навео је тај портал.

На питања новинара о великом цурењу поверљивих информација одговараће данас и шведски премијер Стефан Левен, који је истовремено и шеф служби безбедности и командант војске.

Фајненшел тајмс наводи да је Левен јуче целу ситуацију назвао «катастрофом» и рекао да је влада већ предузела мере за контролу штете.

Поред њега ће на конференцији за новинаре бити и начелник службе безбедности, начелник генералштаба и нови директор Агенције за саобраћај. Претходна директорка је смењена у јануару, а прошлог месеца је кажњена са 8.500 долара због немарног поступања са поверљивим подацима.

БЕТА

Тагови: ; ;